Богословският факултет (БФ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза днес своята стогодишнина с тържествен факултетен съвет, който се състоя в аулата на БФ.
На него ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отправи поздравление до декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов. "От името на академичната общност и от свое име бих искал да Ви поздравя по повод стогодишнината от създаването на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още от самото си създаване този факултет става център за духовно и религиозно образование. А днес, един век по-късно, могат да се видят неговото развитие и постижения, неговият авторитет не само у нас, а и в чужбина", каза в словото си ректорът на СУ.
Проф. Герджиков отбеляза, че първите университети са се съсредоточавали върху основните науки, обхващащи човешкото битие - теология, медицина и право. Един университет не би бил цялостен, истински университет, ако няма Богословски факултет. Затова съм изключително щастлив, че Богословският факултет със своите преподаватели и студенти, с уникалните си библиотеки и параклис, заема своето изключително важно място в сърцето на нашата Алма матер, подчерта ректорът.
Според него никога не е било лесно да се подготвят достойни хора за духовно и религиозно-нравствено обучение и възпитание, oсобено във време, когато материалното често взима надмощие над духовното, когато се размиват понятията за ценностна система. "Но съм сигурен, скъпи колеги, че именно Вие ще продължавате да поддържате силата на духовността и вярата, силата на човешките ценности, че ще продължите да развивате православната богословска наука, а със специалността "Религиите в Европа" - да обучавате и специалисти в областта на трите монотеистични религии, формирали през вековете културата и цивилизацията на Европа", каза проф. Анастас Герджиков.
Той подчерта, че "дори годините, в които сме били разделени, когато след Втората световна война Богословският факултет е изваден по идеологически причини от състава на Алма матер, не са попречили на нашата близост и днес повече от сигурно е, че вашето място е именно в Софийския университет". "Пожелавам Ви и през следващите десетилетия да продължите активната си научноизследователска и учебно-преподавателска дейност, и да ни водите духовно напред. На многая лета!", пожела ректорът на Софийския университет.
В словото си деканът на БФ доц. д-р Ивайло Найденов каза, че с факултетния съвет се поставя началото на тържествената годишнина и с редица инициативи ретроспективно ще се извърви стогодишният път на факултета, като ще се представят резултатите и постиженията на родната богословска наука.
"През следващите месеци предстои завършването на реставрационните дейности по сградата на факултета, както и обновлението на академичния параклис, за да можем през ноември достойно и подобаващо да посрещнем деня, в който светата Църква е определила да се чества паметта на св. Климент Охридски, нашия патрон и небесен покровител. Като естествен завършек на тази годишнина ще проведем научна сесия, на която ще се опитаме да очертаем и предложим визията си за развитието на родната богословската наука, както и на Богословския факултет в третото десетилетие на настоящия век", каза деканът. Той отбеляза, че деканското ръководство е посетило във вчерашния ден Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, "за да изпроси Неговия отечески благослов за провеждането на това тържествено събитие". "Негово Светейшество с радост ни прие, изслуша и благослови провеждането това събрание, като ни увери, че молитвено е с нас", подчерта деканът на Богословския факултет. 
В словото си доц. Найденов разказа за идеята за създаването на Богословски факултет в България и съобщи, че на 10 март 1923 г., под ръководството на ректора на Софийския университета проф. Захари Караогланов, се е сформирал и първият факултетен съвет. За първи декан на Богословския факултет е избран проф. протопрезвитер акад. д-р Стефан Цанков, който е и ректор на Университета през учебната 1940-1941 г. На второто си заседание от 11 март 1923 г., факултетният съвет формулира задачите на Богословския факултет ясно и конкретно: да подготвя достойни служители за нуждите на Българската православна църква; да разпространява православната богословска наука; да поддържа духовното просвещение у нас. 
"Към днешна дата щатните преподаватели на Богословския факултет са 32-ма - 7 професори, 10 доценти, 11 главни асистенти, 4 асистенти и още двама изследователи, които обучават 293 студенти. В последното десетилетие завършилите чуждестранни студенти са 30, а в момента се обучават 8 - трима украинци, един румънец, един руснак и трима граждани на Република Северна Македония", каза деканът.
На тържествения факултетен съвет Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Неофит до доц. д-р Ивайло Найденов - декан на БФ на СУ. "Поздравяваме Ви със стогодишнината от първия факултетен съвет, поставил началото на академичния живот на тази първа висша богословска школа у нас. Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на св. Климент Охридски да бъдат над всички вас. Честита и благословена годишнина", пожелава българският патриарх.
Митрополит Йоан съобщи, че Светият синод на свое заседание, на 24 февруари тази година, и с благословението на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, е взел решение да бъде награден ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков с ордена "Св. Климент Охридски" - първа степен, за църковни заслуги. Варненският митрополит връчи ордена на ректора на СУ.
Със същия църковен орден беше отличен и деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов.
На тържествения факултативен съвет бяха прочени позравления от президента Румен Радев, от служебния министър-председател Гълъб Донев, от бившия премиер Симеон Сакскобургготски и от институции.
На церемонията беше съобщено, че се връчва Почетния знак на държавния глава на Богословския факултет на Софийския университет.
Доц. Ивайло Найденов връчи почетния знак "Нагръден кръст" на преподаватели от Богословския университет.
На тържествения факултетен съвет за стогодишнината на Богословския факултет присъстваха заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова, заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, представители на Българската православна църква, настоящи и бивши преподаватели и служители в Богословския факултет, студенти.