Превръщането на граничния регион Видин – Зайчар (Република Сърбия) в атрактивна туристическа дестинация, предлагаща интересни кулинарни изживявания, е основната цел на проекта „Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg – ИПП България – Сърбия 2014 – 2020“. Предстоящите дейности по проекта бяха представени на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА във Видин. 
Водещ партньор по проекта, който се реализира в периода 13.09.2022 – 20.09.2023 година, е Сдружение „Видински фонд „Читалища“, а партньори са Народно читалище „Съзнание-1928“, село Кошава и Център за нематериално културно наследство „Корени“ – град Зайчар, Република Сърбия. 
Славена Петрова, председател на Сдружение „Видински фонд „Читалища“ и ръководител на проекта, съобщи, че една от дейностите е организиране на Фестивал на рибата и рибената саламура във видинското село Кошава, на брега на река Дунав. „Съчетаването на автентичната за региона кухня с природата и уникалната атмосфера на реката са ключови предпоставки за атрактивността и успеха на събитието“, посочи Петрова. Тя обясни, че в регион Зайчар ще се проведе кулинарно състезание с участие на готвачи от Сърбия и България, които ще се надпреварват в приготвянето на най-атрактивно автентично ястие, както и за приготвяне на ястие по традиционна рецепта по задание на домакините. 
По проекта ще бъде направена инвентаризация на местния туристически продукт на двата региона чрез съвместни проучвания. Ще бъде разработена „Стратегия за развитие на кулинарен туризъм в трансграничния регион Видин, Зайчар, Бор“. Дейностите включват още провеждане на обучения и разработване на туристически маршрут, разкриващ автентичната кухня на региона; разработване на „Вкусен пътеводител“ с автентични рецепти и местата, където могат да бъдат опитани; създаване на 30-минутен филм и две рекламни видеа за фестивала в Кошава и състезанието в Зайчар, обясни Славена Петрова.
Участие в днешната пресконференция взеха още Детелина Динова, председател на Народно читалище „Съзнание-1928", село Кошава; Надица Гойкович, председател на Център „Корени“ и Перислав Дучич, представител на организацията от Зайчар. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".