- Д-р Симеонов, защо са рядкост жените хирурзи?
- В хирургията нещата са много специфичини. Качествата, които се изискват, са много специфични и не всички от тях ги притежават. Заради това аз, естествено пристрастно,
слагам жените хирурзи над другите лекари, защото там се искат и много мъжки качества
Най-вече решителност, способност да вземаш бързи решения, физическа и психическа издържливост. Именно този комплекс от качества поражда по-рядкото реализиране на жените в тази професия. Но, за радост, в моя професионален път съм имал възможността да се срещна с много жени хирурзи и трябва да кажа, че аз слаб хирург жена не съм виждал, напротив някои имат предимства пред мъжете. Доста по-прилежни, по-акуратни, изключително амбициозни, за да компенсират всички други мъжки качества, които им липсват. Адмирации към всички жени, които са практикували и ще практикуват в тази професия.
- Тоест мъжете хирурзи могат да вземат и да научат нещо от жените хирурзи?
- Категорично,
това е професия, в която е най-важно да вземеш правилно решение
дали да оперираш, ако оперираш, какво е правилно да направиш - всичко друго са фойерверки. За да подкрепя тази теза, трябва да кажа, че в това отношение смиреният женски дух в много ситуации помага, а не пречи.
- Д-р Костова е хирург от много години в Университетска болница „Канев“...
- Д-р Костова е доайен хирург при нас, но това е само заради професионалния й стаж. Енергията, която тя излъчва, надминава енергията на всички по-млади хирурзи, взети заедно. Чарът, енергията и решителността, с която работи, не подлежат на никакво съмнение.
Тя е хирург, от който аз съм научил страшно много
Тя е ментор на всички специализанти, които са в „Хирургия“. Всички искат да работят с нея, защото притежава способността да ги учи и да ги търпи, когато грешат.