Стълбовете за една трета от 9-километравата ограда около летище Русе вече са поставени, закупена е и мрежата, която трябва да се постави, за да се ограничи достъпът до аеропорта. В сградата на пътническия терминал се ремонтират помещения за оперативно управление и пилотите. Подменя се и водопроводът.
Това стана ясно при вчерашната проверка на летището, извършена от кмета Пенчо Милков и заместника му Димитър Недев в присъствието на журналисти. 
„До края на март трябва да завършим 90% от оградата. На втори етап ще се изгради осветлението на пистата, за да могат да се изпълняват нощните полети. Само за материалите досега са дадени 600-700 хиляди лева. Идеята е цялата база за ремонт и поддръжка на самолетите за противоградова защита да се изгради на летище Русе“, обясни съсобственикът на „Еърпорт Русе“ Христо Крушарски. Той потвърди за пореден път, че оригиналният вид на сградата ще бъде запазен. Ще бъде подменена единствено част от дограмата, която е амортизирана и вятърът е съборил стъкла.
Управителят на „Еърпорт Русе“ Георги Налбантов уточни, че на този етап от пистата излитат 6-местните самолети „Бийчкрафт C90“ с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата на Крушарски „Стройпроект“ ЕООД. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където е изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.
Кметът Пенчо Милков заяви, че е доволен от проверката и че на летището се работи изключително активно. Подадени са документите в „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за промяна на регистрацията на летището, която вече да бъде на името на „Еърпорт Русе“, за да може да се започнат процедурите за изваждане на удостоверение за експлоатационната годност като гражданско летище и да се започне работа по изработване на Генерален план за развитие.
Крушарски и Милков заявиха, че не се притесняват от делото в Административния съд, с което адвокат Рена Стефанова и нейни съмишленици оспорват законността на взетото от Общинския съвет решение за предоставяне на летището на „Еърпорт Русе“ за срок от 10 години.
„Да си оправят математиката, летището не се дава безплатно, само за охрана общината е давала по 100 хил. лева годишно, а това, което правим тук, струва много пари“, посъветва Крушарски. А за Пенчо Милков жалбата показва повече емоции и желание за спиране на проекта, отколкото правилен правен прочит. „Това е повече политическо действие, отколкото юридическо“, заяви той.