Близо 40% ръст на произшествията отчитат от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението /РДПБЗН/ в Русе. Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през изминалата година, което е с 473 повече спрямо 2021-а. Информацията бе обявена по време на годишния отчет на институцията, на който присъстваха областният управител Анатоли Станев и за директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/ главен комисар Александър Джартов, който оцени много високо дейността на РДПБЗН.
Най-много са пожарите без щети - малко над 44% или общо 734. Най-засегнати от пожари са домакинствата. 71% от възникналите пожари с материални щети са се случили именно в тях. Близо 1/3 от всички пожари с материални щети са причинени от късо съединение. Малко над 30% е и делът на пожарите, възникнали вследствие на небрежност при боравене с открит огън. През 2022 година, вследствие на възникналите пожари и инциденти са загинали 7 и са пострадали 15 души. 
През 2022-а в русенската РДПБЗН има постъпила информация за участия по ликвидиране на общо 41 възникнали произшествия с участието на доброволните формирования от общините Ценово, Борово, Сливо поле, Ветово и Русе. От тях 24 са самостоятелни участия, а 17 са били съвместно с органите на РДПБЗН Ц Русе.
Активно е работено и по направление държавен противопожарен контрол. Само през 2022-а инспекциите в това направление са били близо 500. Събраните глоби са в размер на 5060 лева, което е с над 1000 лева повече спрямо 2021-а.