Израeлският актьор Хаим Топол почина на 87-годишна възраст, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като цитираха президента на Израел Ицхак Херцог. 
Топол придобива известност с участието си в мюзикъла "Цигулар на покрива" от 1971 г. Той изпълнява ролята на Теви.
В публикация в профила си в Туитър президентът Херцог отдаде почит на актьора, определяйки го като "един от гигантите на израелската култура". Той описва Хаим Топол като "талантлив актьор, който завладя много сцени в Израел и отвъд океана, изпълни киноекраните с присъствието си и влезе дълбоко в сърцата ни".
Номинираният за награда "Оскар" Хаим Топол бе диагностициран с деменция миналата година, отбелязва ДПА.
Актьорската му кариера започва да набира скорост, след като е избран за ролята на главния герой в израелската комедия "Салах Шабати". Тя му носи наградата "Златен глобус" за обещаващ актьор.
Топол се снима в редица филми както в Израел, така и в САЩ, включително в "Галилей", адаптация от 1975 г. по Бертолт Брехт, и в научно-фантастичния филм от 1980 г. "Флаш Гордън".
Хаим Топол печели втори "Златен глобус" през 1971 г. за най-добър актьор, като е отличен за превъплъщението си в образа на Теви в "Цигулар на покрива".
Възраждането на Бродуей през 1991 г. на мюзикъла доведе и до номинация на Топол за награда "Тони" за най-добър актьор.
Освен на актьорството Хаим Топол посвещава времето си и на благотворителни каузи. Той основава организацията "Варайъти Израел", която оказва подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.
През 2015 г. Топол е удостоен с най-престижната награда в родината си за цялостното си творчество и специален принос към обществото и държавата.
Хаим Топол е наследен от съпругата си Галя, за която се жени през 1965 г., и трите им деца - две дъщери и син.