Остров на търговията и логистиката - така определи ръководената от него компания председателят на Съвета на директорите на „Свободна зона - Русе“ Станислав Младенов по време на приема за 35-ата годишнина от създаването на една от най-динамичните и авторитетни държавни икономически структури в региона.
„Едно от основните постижения е запазването на добрите икономически резултати въпреки наличието на сериозните последици от Ковид-пандемията и войната в Украйна“, каза той и обяви изключително сериозни намерения за бъдещо развитие. Те са свързани предимно с модернизацията на зоната и превръщането й в една съвременна икономическа свободна зона от най-висок европейски ранг.
„Вие не сте просто нашите клиенти, контрагенти, инвеститори, подкрепящи институции - вие сте нашите партньори и приятели. С вашата добронамереност, подкрепа, грижа и диалог превърнахте нашето дружество в предпочитано място, където реализирате намеренията си. 35 години са достатъчно, за да се изградим като основен експортно-импортен център - място, където откривате професионализъм и постоянен стремеж към усъвършенстване“, обърна се към гостите изпълнителният директор на Свободна зона Магдалена Иванова.
Очакваната чиста печалба на зоната за 2022 година е около 220 000 лева и е сходна с тази за предходната 2021-а. Никак не са сходни обстоятелствата при които е реализирана обаче. 2022-а е била изключително тежка най-вече заради войната на Русия срещу Украйна, която е оказала сериозно влияние на бизнеса на клиентите на дружеството.
В момента „Свободна зона - Русе“ има 70 клиенти, като трийсетина от тях са трайно базирани в нея. Въпреки това дружеството разполага с още малко свободни площи.
Сред гостите на тържеството бяха основателят на Свободна зона Йордан Казаков и изпълнителният директор на „Националната компания индустриални зони“ д-р Антоанета Барес. На приема бяха още областният управител Анатоли Станев, който връчи грамота на Магдалена Иванова, кметът Пенчо Милков и представители на бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор.