Австралийският министър-председател Антъни Албанезе заяви днес, че планира да се срещне с президента Джо Байдън в САЩ след пътуването си до Индия тази седмица. Това става на фона на спекулациите, че лидерите ще направят изявление за плановете на Австралия да строи ядрени подводници, предаде Асошиейтед прес.
Албанезе не даде много подробности за пътуването до САЩ, като единствено заяви, че ще има допълнителни съобщения за това какво предстои. Той е на посещение в Индия до събота. 
Някои медии спекулират, че британският министър-председател Риши Сунак може да се присъедини към Байдън и Албанезе в САЩ, за да направят съвместно изявление за споразумение между трите държави, според което Австралия ще изгради флот от ядрени подводници, задвижвани от американска технология. 
"Ще очаквам с нетърпение да продължим съвместната ни работа с администрацията на САЩ", каза Албанезе пред репортери на летището в град Пърт, преди да се качи на самолета си за Индия. В азиатската страна Албанезе планира да посети Ахмедабад, Мумбай и Делхи, където ще се срещне с индийския министър-председател Нарендра Моди. "Австралия и Индия са важни партньори", каза Албанезе. "Ние споделяме общи ценности. И двете страни сме динамични демокрации. Имаме интерес да подобрим икономическите си отношения", допълни той.
Албанезе заяви, че Индия, заедно с Индонезия, ще станат третата и четвъртата по големина икономики в света, което представлява "невероятна възможност" за Австралия. 
Предишното австралийско правителство разгневи Франция през 2021 г., като отмени договор на стойност 66 милиарда щатски долара за конвенционални подводници, които да бъдат произведени във Франция, и вместо това избра сключи тайна сделка със САЩ и Великобритания за ядрени подводници.