Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщи директорът на Сатиричния театър - Калин Сърменов. 
Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".
Досегашни носители на приза за Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).
За достижения в хумора и сатирата в българския театър, за 2022 година са номинирани артисти в няколко категории. 
В категория "Млада надежда" претендентите са Ивана Керанова - за ролята на Мария в постановката "Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар (ДТ "Сава Огнянов", Русе), Илина Илиева - за ролята на Пък в постановката "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора) и Станислав Кондов - за ролята на Франсис в постановката "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре (ДТ "Стоян Бъчваров“, Варна).
За женска роля номинираните са Мария Сапунджиева - за ролята на Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива Арте"), Мая Бежанска - за ролята на г-жа Мускат в "Лилиом Легенда за любовта", и Светлана Бонин - за ролята на Фифа в постановката "Срещи в сряда" от Валентин Красногоров (театър "Бонини").
За мъжка роля са номинирани Ненчо Илчев - за ролята на Мъжа в постановката "Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд (ДТ, Пловдив), Руслан Мъйнов - за ролите му в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "А. Будевска“, Бургас)  и Христо Бонин - за ролята на Мъжа в постановката "Срещи в сряда".
За режисура номинациите отиват при Борислав Чакринов (за постановката "Ревност“),  Елена Панайотова - за постановката „Сън в лятна нощ“,  и Ивайло Ненов - за "Лилиом Легенда за любовта".
За спектакъл предложенията за "Златен кукурикон" са за "Ревност", "Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев" и за "Суматоха" от Йордан Радичков на ДТ "Гео Милев", Стара Загора.
/ДД 
(Следва)