„Докато всички тръпнем в очакване за тазгодишните награди „Икар“, станаха известни и номинациите за наградата „Сивина“ за 2023 година. Изключително сме развълнувани, че двама от най-свежите актьори в трупата на Държавен куклен театър-Русе са сред 13-те номинирани за награда „Сивина“ за актьорски дебют в кукленото изкуство. Това са Васил Маринов за ролята на Орфей в спектакъла „Орфей“ и Христина Стоянова за ролята на Лисицата в спектакъла „Кучето, което...“, съобщиха от театъра.
Церемонията за връчване на „Сивина“ ще се проведе на Световния ден на кукления театър - 21 март в Столичния куклен театър. Седмица по-късно ще приключи гласуването за наградите „Икар“. Всеки може да подкрепи русенската трупа на https://uba.bg/home/ikar-vote-2023/ до 0.00 часа на 27 март.
В момента „Орфей“ има малка преднина в надпреварата с „Алиса в огледалния свят“ на Държавен куклен театър-Варна и всеки глас е важен. Напредък бележи и „Джак и бобеното стъбло“ на Столичния куклен театър. Доста по-назад са другите два спектакъла в сеилекцията за наградата на публиката - „Невидимият Тонино“ на Държавен куклен театър-Пловдив и „Полетът на къртицата“ на Театрална компания „Puppet‘s Lab“ и Столичния куклен театър.