Пианистът Николай Димитров от Русе бе избран да представя България в Младежкия оркестър на ЕС /EUYO/. 21-годишният студент в консерватория „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, е единственият български музикант в състава от над 110 млади таланти.
Николай Димитров премина през два кръга на селекция, преди да стане един от двамата пианисти в оркестъра. Според регламента всяка страна прави свое вътрешно прослушване, като в част от държавите то се състои от два кръга, след което изпращат най-добрите си музиканти на европейския финал.
Тъй като учи в Нидерландия, Николай Димитров участва в първия национален кръг за Нидерландия с музиканти от цялата страна. Той бе одобрен и допуснат до следващия национален кръг, който бе с напълно различен материал. Там произведенията и оркестровите откъси се изпълняват пред член на журито, след което се записват и комисия оценява финално сред всички национални финалисти кой да стане част от оркестъра.
Постижението на българския пианист е много сериозно, тъй като е избран заедно с още една пианистка от Литва сред пианисти от 27-те държави членки на ЕС. Въпреки че участва в прослушванията като студент в Нидерландия, Николай Димитров избра да представя в Младежкия оркестър на ЕС родната си страна България.
Предстои програмата, с която оркестърът ще свири в различни европейски страни, да бъде обявена официално.
Основан от Джой и Лайънъл Брайър през 1976 г., EUYO е културен посланик на Европейския съюз в продължение на почти петдесет години. Почетният президент на EUYO е председателят на Европейския парламент, понастоящем Роберта Мецола, а неговите почетни патрони включват председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и министрите на външните работи и културата. EUYO се подкрепя от програмата Creative Europe на Европейската комисия и от 27-те държави-членки на Европейския съюз.