Вторият протестен митинг на словенските пенсионери за вдигане на пенсиите се организира днес, един месец след първия, като на Площада на републиката в столицата Любляна се събра голямо множество, съобщи регионалната телевизия Ен1.
„Политиката не ни интересува. Не искате от това множество да създадем партия на пенсионерите“, каза Павел Рупар, бивш депутат на Словенската демократическа партия, който излезе начело на събралите се пенсионери.
Точно един месец след първия протест на пенсионерите в Любляна, гражданската инициатива „Гласът на пенсионерите“ отново организира протестен митинг.
Пенсионери пристигнаха в столицата от различни краища на страната с организирани автобуси. На този митинг инициативата покани и пенсионираните земеделци.
„Ако нямате с какъв друг транспорт да дойдете, елате с трактори. Винаги мирно, достойно, културно и словенско“, призова миналата седмица Рупар, който твърди, че земеделците са подценяван клон на обществото.
Сред исканията на пенсионерите са минималната пенсия да бъде 750 евро, а средната пенсия да възлиза на 75 процента от средната заплата в Словения, която към момента е приблизително 1270 евро.
„Всеки протест е политически. Ако не се бяхме събрали, щяхме да отидем на купон“, каза един от демонстрантите и добави, че би искал такава пенсия, с която би могъл да живее достойно.
Протестиращите носеха плакати с надписи „Корумпирани избори, корумпирано правителство“ и „Злоупотреба с пенсионери“.
„Тук сме, за да покажем, че сме един народ и че не се интересуваме от политически партии“, заяви Павел Рупар.