Централният нападател на „Дунав“ Мирослав Будинов записа зашеметяващ резултат с кондиционната си работа по време на мач. Оказа се, че в двубоя срещу „Литекс“ е пробягал 11 800 метра!
Този показател е бил засечен с джипиес.
„Вярно е, Миро навъртя този сериозен километраж. Техниката няма как да излъже“, разкри за „Утро“ председателят на УС на ФК „Дунав“ и доскорошен капитан Диян Димов.
Какво показва резултатът на Будинов?
Че той се равнява до звезди от... английската Висша лига! Примерите в нея са обикновено за средна дистанция от около 12 и малко над 12 километра с отличници като Жоржиньо /“Арсенал“/ и  Нголо Канте /“Челси“/. В списъка на трудолюбивите футболисти е и Джеймс Милнър от „Ливърпул“.
 Миро Будинов навърши 37 години през януари. Милнър му е набор. Излиза, че двама ветерани са в по-добро кондиционно състояние от младоците.
„Будинов идва първи на тренировките и си тръгва последен, докато някои от младежите бързат към съблекалните. Той и Виерата /Диян Димов/ винаги са най-добрите при тестовете“, казва футболист от „Дунав“.
Всички, които познават отблизо играта на Мирослав, знаят какво прави на терена - той е централен нападател, халф, когато се налага - централен защитник. Неуморен и всеотдаен - той е човекът, който първи пресира защитниците на съперника.
А преди есента на миналата година бе решил да сложи край на кариерата си. Тогава от „Дунав“ дойде поканата да помогне. Той се съгласи и приносът му се оказа значителен за един млад, колеблив, току-що завърнал се тим във Втора лига. При това онези 11 800 метра в мача срещу „Литекс“ едва ли са изключение.
Като прибавим факта, че с тази всеотдайност успя да реализира дотук и 7 гола, можем да заключим за какъв фундаментален футболист в отбора на „Дунав“ става дума. Отличи се и в последния мач, когато реализира попадение в жизненоважния двубой на тима срещу „Марица“ в Пловдив. Срещу него бе извършено и нарушението, след което дойде победния гол на Георги Вълчев.
Понякога фенове, дошли на стадиона да се навикат, колкото да гледат футбол, се взират прекалено в играта му. Той обаче продължава да тича и да се бори до последно. Пример за младите, този човек задължително трябва да опита и треньорска кариера.
Респектът към него е очевиден и има защо, особено когато фактите говорят красноречиво.