За рибните продукти се говори все по-малко, дали защото не влизат в стандартната потребителска кошница или защото се сещаме за тях само на Никулден. Но искаме да напомним, че въпреки скока на цените на храните, тези продукти са достъпни и качествени, каза Андрей Велчев, председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна", по време на кръгла маса на тема "Качеството и безопасността на рибните продукти в България", която се провежда днес в националния клуб на БТА в София.
"България има традиции в производството на различни храни, а историята показва, че рибните продукти са присъствали в диетите на българите много отдавна – риби, раци, миди", заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието. Той цитира официална статистика, според която България е една от държавите, които консумират най-малко риба. Според него статистиката не отразява действителността. "Всяка година има 100 000 рибарски билета за любители. Не сме наистина съвсем на дъното", посочи зам.-министърът.
По думите му идните години се очаква да има свръхтърсене на рибни продукти, тъй като те могат да бъдат добър заместител на други източници на протеини.