Преместване на протеста в центъра на Русе обмислят оставените без канализация квартали Средна кула и Долапите. На предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък недоволните смятат да поискат съдействие от съветниците, съобщи за „Утро“ кметът на Долапите Светлин Савов.
Дали ще се стигне до блокиране на улици в града не се знае, тъй като идеите все още се обмислят. Ясно е обаче, че в сряда, четвъртък и петък недоволството на хората от двата квартала ще бъде пренесено в центъра на града, като целта е все повече обществеността да се запознае с техните проблеми и да привлекат вниманието на управляващите. В понеделник и вторник от 18 часа хората ще продължат да блокират за 1 час пътя Русе-София.
И в събота, и в неделя между 10 и 12 часа недоволните протестираха и затваряха с живи вериги входа и изхода от Русе към София. По време на акцията вчера хората спонтанно се хванаха на хоро, а гръцка група туристи скочи от микробуса си и се включи в тропането в подкрепа на протестиращите.
Недоволството на хората избухна заради факта, че въпреки че имат спечелен проект за изграждане на ВиК-мрежа в двата квартала, се оказа, че пари за неговото финансиране няма. Това означава, че те ще трябва да продължат безпомощно да гледат как дворовете им пропадат, а къщите им се цепят заради изкопаните септични ями.