Повече от 700 участници от осем държави ще участват в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Шейсет и второто издание на музикалния форум ще се състои от 16-и март до 2-и април, съобщи в Националния пресклуб на БТА в Русе директорът на фестивала Ива Чавдарова. 
На фестивалната сцена ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Великобритания, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България.
Програмата включва 27 събития - седем оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли. Сред тях са френският струнен квартет „Ebene“, Леонард Елшенбройх (виолончело) и Алексей Гринюк (пиано), оркестърът „The Queen‘s six“. Сред дебютантите е и баритонът Кирил Манолов, както и Еманюел Росфелдер (китара), който ще изнесе концерт с цигуларя Светлин Русев.
Концерт ще има и Русенският фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков и със солисти Амори Което (цигулка) и Светлин Русев (виола).
„За Светлин Русев това ще бъде неговият фестивален дебют като виолист с Русенския фестивален оркестър“, посочи Ива Чавдарова. Директорът на фестивала каза още, че публиката ще бъде свидетел и на много премиери. Мария Дуканова, директорът на Националното училище по изкуствата в града, обясни, че във фестивалния оркестър ще се включат възпитаници на учебното заведение от 11 държави от четири континента. 
Фестивалът ще бъде открит с концерт на Симфоничния оркестър на Русенската опера с диригент Емил Табаков. Ще бъде представена световната премиера на творбата на Емил Табаков - музика към балета „Калиопа“.
„Това ще бъде много скъп за нас момент, защото ще присъстваме на раждането на тази творба“, каза Чавдарова.
Съпътстващата програма на фестивала включва изложби - на Николай Бузов и Юлиан Табаков, представяне на документалния филм „Пианото на Шостакович“ и на книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Известният цигулар Светлин Русев ще проведе и майсторски клас по цигулка за ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. 
„Щастлив съм, че сме готови с програмата на 62-ото издание на „Мартенски музикални дни“, заяви заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев. Програмата на фестивала е рекламирана и в съседна Румъния по проект, като идеята е да се привлече и публика от Гюргево до Букурещ.
„Мартенски музикални дни“ е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961-а година и организиран от община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейска музикална сцена.