Веднага започваме изграждането на ограда и осветление на пистата, както и ремонт на ВиК и електроинсталацията в сградата на терминала. Това заяви вчера представителят на „Еърпорт Русе“ ООД Антони Търницов при подписването на договора с Община Русе с който дружеството поема Летище Русе срещу инвестиционни ангажименти и план за развитието му.
„Това са не само разходи, които се спестяват на общината, но които фирмата прави в реално време. Летището не се дава безвъзмездно, както някои политици се опитват да убедят хората. Инвестициите, които се правят дори и в момента, са значителни и не може да става дума за „безплатно“. Необходимо е обаче преди някой да говори неистини, да прочете поне решението на Общинския съвет, което е достъпно в интернет и посочва какви мащабни и небезплатни дейности се задължава да изпълни фирмата. „Безвъзмездно“ е правото на ползване, само защото дружеството не се задължава да заплати сума пари, но същевременно правото не е „безплатно“, защото трябва да се изпълнят много скъпоструващи дейности“,  каза кметът Пенчо Милков при подписването на договора.
Споразумението предвижда в рамките на две години дружеството да извърши необходимите ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище. В това се включват и Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други на обща стойност над 2.6 милиона лева. Това е едва първият от трите етапа на планираната инвестиция. Ако всичко залегнало в договора не бъде изпълнено, Общината ще го прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всичко направено до този момент остава нейна собственост.