Замърсявала ли е с въглищен прах района около ул. „Потсдам“ в града Брикетната фабрика в Русе в периода до края на миналата година? Какво са констатирали многобройни проверки на различни инстанции, и най-вече на РИОСВ? Прави ли са граждани, които твърдят, че фабриката замърсява околната среда? В търсене на тези отговори премина вчера първото заседание на делото в Районния съд на Русе по жалбата на собственика на Брикетната фабрика в града Любомир Стоянов и съпругата му Валентина Стоянова срещу екоактивиста Светлозар Станчев за клевета.        

Повод са онлайн публикации в групата „Без въглищен прах в Русе“ от края на миналата година. Съдия Ивайло Йорданов даде ход на делото, а разпитът на шестимата свидетели - по трима от всяка страна, продължи няколко часа.
Тъжителите искат 15 хиляди лева плюс лихви обезщетение, за това, че са се почувствали оклеветени от публикации във фейсбук групата. Според адвоката им били налице неверни, опозоряващи, клеветнически твърдения. Трима свидетели на обвинението потвърдиха, че г-н Стоянов и съпругата му били тежко разстроени от публикациите. В групата „Без въглищен прах в Русе“ във фейсбук, която има близо 300 членове, десетки граждани изразяват подкрепата си за действията на русенския екоактивист. Трима свидетели застанаха с имената и твърденията си, за да кажат пред съда, че са виждали огромни облаци въглищен прах от Брикетната фабрика по време на нейната работа.
Собственикът на Брикетната фабрика каза, че от 2016 година не произвеждали брикети на територията на площадката на ул. „Потсдам“ 15.
Като свидетел на обвинението, управителят на производствените процеси Иван Тончев каза, че в момента фабриката не прави брикети, а само ги пресява. При това процесът по пресяване бил изнесен на територията на Пристанище Изток, а във фабриката предлагали пакетирани готови въглища с различен размер.
В двора на фабриката пресетите въглища се съхранявали на открито, каквито са изискванията по закон. Обаче в тях нямало въглищен прах. От предишни дейности на компанията останала малка купчина въглищен прах, която по предписание на РИОСВ трябвало да бъде извозена до 15 март тази година.
Нова дъждовална система ще заработи след 15 март, според план-програма, изискана по предписание на РИОСВ, увери управителят и обясни, че има направени големи инвестиции за модерни процеси, а като духа вятър не извършват дейност или поливат и пръскат с маркуч площадката за товарене и разтоварване.
Домашна помощница на семейство Стоянови каза колко изстрадали работодателите й и тяхното дете.
Експертът на РИОСВ Христо Милков като свидетел на обвинението каза колко много проверки се правят непрекъснато. Издавали констативни протоколи, с предписания: да не пресяват въглищни фракции на мястото, да не работят, когато има вятър, да поливат с вода и да мокрят, за да не се вдига прах. В едно от предписанията си инспекцията изискала от собствениците на фабриката да представят план-програма с конкретни мерки, които те представили и сега поетапно изпълняват.
Първата проверка, в която РИОСВ участвали заедно с Община Русе, била през 2021, а после и през 2022. От обясненията стана ясно, че фабриката докладва пред инспекцията за напредъка по изпълнението на програмата.
От свидетелските показания на експертът от РИОСВ стана ясно, че в инспекцията има постъпила жалба срещу дейността на Брикетната фабрика с подписи на много фирми и граждани, но не стана ясно каква е съдбата й.
Преди няколко месеца доскорошният депутат Иван Белчев питал служебния министър на околната среда за констатирани нарушения, той изискал информацията от РИОСВ и те подали информация, която се съдържа в отговора на министъра - че не са съставяни актове за нарушения при многобройните проверки.
Ивелина Добрева обясни, че е живяла в района до март миналата година. През 2018 й се родило детенце и когато го водела на лекар за консултации, лекарката питала дали не са коминочистачи, защото в устата и носа на детето непрекъснато имало сажди. Детето започнало да кашля, видеозон констатирал петна по белия дроб. Седмици наред майката и детето кашляли, след като се изместили от мястото в близост до фабриката.
Саждите са от изгорели въглища, ние не горим въглища, възрази собственикът на фабриката.
Не можех да си простра прането, не можех да готвя заради въглищния прах, който се вдигаше непрекъснато, каза свидетелката.
Как разбрахте, че е въглищен прах, попита съдията.
Не се изпира, не се почиства - просто се размазва, обясни свидетелката.
Никога не е работила през нощта фабриката! Така реагира собственикът на фабриката, когато свидетелката на защитата каза, че в този период е чувала как работи сито на сепаратора за въглищни фракции през нощта.
Никога не съм виждал да се вземат някакви мерки, за да се ограничава тази мизерия. Никога, за пет години. Влизат камиони - гондоли, разтоварват, издига се огромен облак - тежък и мазен. Не знам какво разтоварват, но се вижда, че се издигат облаци въглищен прах, каза свидетелят Светлозар Митев, който живее в района.
Пенсионерът Венцислав Коцев, който също живее в района, каза, че от пет години в Брикетната фабрика правят все това - пресяват въглища, претоварват, вдигат се огромни облаци въглищен прах. Чудел съм се защо този човек се занимава с тази безсмислена работа - да ръси с един маркуч, докато товарят и разтоварват - безсмислена работа, каза свидетелят.
Съдията допусна като основателни голяма част от исканите доказателства от страна на защитата. Задължи собствениците на фабриката да предоставят всички констативни протоколи от проверки в тяхната цялост. Не поиска да се приложи към делото становище на здравния министър относно вредите от вдишване на въглищен прах с аргумент, че всички знаем, че вдишването не е полезно за никого.
Съдия Йорданов постанови съдебно-екологична експертиза, която ще установява дали фабриката действително е замърсявала с въглищен прах в периода до края на миналата година.
Защитата представи серия материали, сред които и снимки и видео, регистрирали замърсяванията. Съдията отказа да ги приеме като веществени доказателства, а ги определи като веществени доказателствени средства. Вместо това обаче изиска всички записи от охранителни камери на дружеството собственик „Терм и ко“ на територията на Брикетната фабрика, за период от 1 октомври 2022 до края на миналата година, за да бъдат използвани като доказателства.
Следващото заседание по делото беше насрочено за 5 април от 10 часа.