22 гласа за Стобийския епископ Наум и 15 за Тивериополския Тихон определиха вчера още на първо гласуване двете кандидатури за владика на Русенската митрополия. Точно след седмица, на 23 март, Светият Синод ще направи своя избор и ще прогласи новия русенски митрополит, който ще наследи избрания за патриарх Неофит.
Епархийските избори започнаха малко преди 12 часа в митрополитския дом, след като приключи близо двучасовата неделна литургия в катедралния храм „Св.Троица“.
Част от епархийските избиратели - по трима свещеници и по трима миряни от Русенска, Поповска, Разградска и Тутраканска духовни околии, изчакваха в двора на черквата да отключат вратите на митрополитския дом, докато други присъстваха и участваха в неделното богослужение, водено от временния наместник на Русенския престол - Доростолския владика Амвросий. Без да бърза, владиката спря на излизане от храма и даде просторни разяснения пред журналисти по отдавна изяснени въпроси, свързани с избора на двама от деветимата кандидати за владишкия трон в Русе.
След спазване на всички формалности по регистрацията и инструктажа за гласуването /в това число и запечатването в надписани пликове на мобилните телефони на участниците във вота/ всичките 24 избиратели са пуснали своите бюлетини в надлежно запечатаната урна. Изборът се проведе при заключени врати, като никой извън посветените не знаеше дори кои са избирателите. Малко преди два часа следобед архимандрит Виктор прочете протокола с резултатите. Далеч след Наум и Тихон остават другите епископи - по 3 гласа са дадени за Сионий и Даниил, по 2 - за Киприян и Йоан, 1 - за Григорий, а за Инокентий и Яков не е гласувал никой.
Епископ Наум е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна със светското име Наум Димитров. Завършва Техникум по обществено хранене, след това семинарията и после Богословския факултет на Софийския университет през 1994 г. Две години преди това е ръкоположен за йеромонах от Варненския митрополит Кирил. Бил е енорийски свещеник във Велики Преслав. През 1998 г. става архимандрит. От 1 април 2004 г. е главен секретар на Светия синод на БПЦ. От 2007 г. е Стобийски епископ. Бил е  председател на настоятелство на патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“.
Тивериополският епископ Тихон е роден като Христо Иванов на 26 май 1945 г. в Щутгарт, Германия. Майка му е германка, а баща му - българин, семейството се завръща в България през 1946 г. Христо Иванов завършва през 1971 г. Духовната академия с дипломна работа „Единството на Църквата“, а още като студент е един от основателите на хор „Йоан Кукузел“. През 1977 г. заминава за ФРГ, завършва медицина и работи като фелдшер. Монашество приема на 11 ноември 2000 г. Три години по-късно е ръкоположен за Тивериополски епископ. Бил е председател на църковната община „Св.св.Кирил и Методий“ в Рим, както и управляващ Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ. Бил е технически редактор на „Църковен вестник“ и списание „Духовна култура“ и библиотекар на Св.Синод. От 2010 г. епископ Тихон е председател на църковното настоятелство на катедралния храм „Св.Александър Невски“ в София.
На 23 март архиереите ще решат кой от двамата ще заеме владишкия трон в Русенска митрополия, а миряни и свещеници ще се готвят да посрещнат Възкресение Христово с нов духовен пастир. Още при обявяването на процедурата за избор на нов владика се понесе мълвата, че фаворит за престола в Русе е дядо Наум и събитията дотук не я опровергават.