Шедьовърът на Кольо Фичето край Бяла - мостът над Янтра, поправян за последно преди 100 години, ще бъде ремонтиран и около него ще бъде изграден нов център с туристически атракции. Първата копка беше направена в петък, предвижда се работата да приключи до края на годината.
Мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб и ще изглежда както през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена.
В бъдещата двуетажна сграда до моста ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу и интерактивно преживяване „Машина на времето“. Чрез него посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на съоръжението с дължина 276 метра, 14 свода с отвор 12 метра, поддържани от 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя.
Парите за ремонта са отпуснати по европейски проект на стойност 9,5 млн. лева. Сумата обаче ще бъде индексирана до около 12 милиона лева за компенсиране на инфлацията.