Емил Хърсев е новият мажоритарен собственик на фирма „Тир Паркинг Русе“, която спечели конкурса за изграждане на големия буферен паркинг, който да приютява чакащите за преминаване през Дунав мост тирове. Финансистът е придобил 60% от дружеството преди месец, на 27 януари, срещу необявена сума. Купувачи са две дружества, в които Хърсев притежава по 82%, а Даниала Лазарова има 18% - „Остриа Дива“ и „Петра Дива“. Двете са учредени преди по-малко от година - на 22 март. След промяната на собствеността „Остриа Дива“ притежава 40% от „Тир Паркинг Русе“, а „Петра Дива“ - 20%. Останалите 40% остават у „Елшица-99“ на Анелия Лазарова, която досега беше едноличен собственик.
Пред Медиапул Емил Хърсев обяснява, че фирмите осигуряват проектното финансиране за изграждането на паркинга. Влезли са в собствеността на „Тир Паркинг Русе“ с цел да осигурят обезпечение за инвестицията, която правят, без да разкрива кой стои зад нея.
Влизането на Хърсев като мажоритарен собственик в дружеството, което ще изгради и стопанисва тир паркинг в следващите години, предизвика различни коментари. Финансистът притежаваше 60% и в другия кандидат за изграждане на паркинга - „Ай Би Ти Ти“. Другите 40% бяха на „Прогресив билдинг 2016“ ЕООД, чийто собственик е Размиг Чакарян, който според публикации на в.“Капитал“ и Bird.bg е свързан с Красимир Каменов-Къро - дясната ръка на Христофорос Аманатидис-Таки. „Ай Би Ти Ти“ държи и паркинга на ГКПП „Капитан Андреево“.
Дали „Елшица-99“ е била параван, зад който да се скрие интересът на истинския кандидат или е била убедена да отстъпи дела си по-късно, няма как да се разбере. Хубавото поне е, че Русе няма как да загуби от този паркинг. „Тир Паркинг Русе“ вече преведе първата вноска от малко над 1 млн. лева, а в следващите 29 години трябва да плаща по малко под 600 хил. лева. Така за срок от 30 години общината ще получи 18.2 милиона лева. А схемата е отстъпено право на строеж върху общинския парцел, така че собствеността си остава на Общината.
Междувременно бе подписан и договорът за изграждане на малкия буферен паркинг за 75 тежкотоварни автомобила, за строителството на който преди година правителството отпусна 3 млн. лева. Единствената оферта по обявената от Община Русе обществена поръчка бе на „Люник ЕООД, Драгоман. Дружеството предложи да извърши дейностите за срок от 320 календарни дни.