Близо 18% от учениците в Русе и областта през последните 12 месеца са били на места, където са се употребявали наркотични вещества, а 3% от учениците посещават такива места почти всеки ден. На 12,74% от учениците през последните 12 месеца са предлагани наркотици. Половината от тях са имали възможност да си ги набавят на купон, на 3,4% е било предлагано да се сдобият с дрога в близост (2,59%) или на територията на учебно заведение (0,82%).
Това са част от изводите от голямо проучване в Русе и областта за употребата на психоактивни вещества сред ученици от 5 до 11 клас, проведено през декември миналата година от Районната здравна инспекция и Регионалното управление на образованието.
Опитвалите забранени субстанции ученици са 7,36%, като по-голямата част от тях - 5,23%, са експериментирали с канабис. По тревожен е фактът, че 5,94% заявяват, че редовно употребяват упойващи вещества.
Що се отнася да разпространението и достъпа до забранени вещества се оказва, че 30,68% от учениците познават хора, които продават наркотици. 12,29% от участниците в проучването заявяват, че тези хора са ученици, 11,11% - неучащи, а 7,27% са имали възможност да си купят такива субстанции от непознати. Притеснителен е броят на учениците, които имат бърз и лесен достъп до забранени субстанции и могат да си ги набавят. 58,89% от единадесетокласниците познават някого, който може да им достави наркотик.
Цялото изследване е публикувано на сайта на РЗИ.
То е проведено сред 4292 ученици на възраст 11-17 години в 30 училища в Русе и 16 в региона. Във втория му модул са анкетирани 3138 родители.
Учениците от 5 до 11 клас са разпределени в приблизително равни като брой групи: 5 клас - 622 деца (14,49%); 6 клас - 674 (15,7%); 7 клас - 730 (17,01%); 8 клас - 602 (14,03%); 9 клас 567 (13,21%); 10 клас - 559 (13,02%) и 11 клас - 538 (12,53%).
82,04% от учениците посочват, че никога не са посещавали места, където се употребяват наркотици. 11,32% са посещавали 1-2 пъти, 3,12% - не повече от 1-2 пъти месечно, 2% са били на места, където се употребяват наркотици веднъж месечно, а 3,03% посещават такива места, почти всеки ден.
87,26% казват, че не са им предлагали дрога, на 6,34% са им предлагали на купон, 2,59%, казват, че са им предлагали в близост до училище, на 0,82% отговарят, че са им предлагали в училище, на 2,38% - в дискотека/заведение, 3,12% отговарят „другаде“, най-често до Пантеона, на центъра, на морето, в парка, на кея, онлайн.
На въпроса употребявали ли са някога наркотични вещества 7,36% от участниците в проучването отговарят положително. Най-популярна сред тях е марихуаната, много по-назад се нареждат амфетамините, екстазито, хероинът и други вещества, сред които и т.нар. райски газ.
93,97 % от участниците в проучването не проявяват интерес и нямат намерение да опитват психоактивни вещества, 3,45% казват категорично, че възнамеряват да експериментират със забранени вещества, 2,59% казват, че се колебаят и не отхвърлят идеята категорично.
Защо децата биха опитали наркотик? Въпрос е зададен по методологията „отворен тип“, т.е. учениците сами дават отговора, а не избират от посочени възможности.
В проучването по-голяма част от отговорите за причините за употреба на дрога, които учениците са попълнили самостоятелно, водят до причини, свързани с личностното утвърждаване. Много често се срещат отговори като: „за да са готини“, „за да са атрактивни“, „за да са интересни“. Част от учениците приемат рисковото поведение като начин да „привлекат внимание“ или са склонни да опитат, „защото е модерно“. В тази най-голяма група отговори, засягащи мястото на младите хора в социалната група, с висока честота са и отговорите: „за да се впишат в групата“, „за да покажат, че са пораснали“, „под влияние на приятел“.
Други често срещани обяснения, свързани с трудностите в периода на израстване и утвърждаване на личността са: „защото е забавно“, „за удоволствие“, „от сука“, „от любопитство“, „за да преживеят нещо ново“.
Втората по честота група от отговори изпъква с наблюдението на затруднени психични процеси и модели на поведение, които като цяло не са с голяма честота в тази възраст. Прави впечатление използването сред учениците на термини като „стрес“ и „депресия“, за да обяснят склонността на връстниците си да експериментират с упойващи субстанции. Други често срещани отговори тук са: „самота“, „страдание“, „тормоз“, „слаба психика“.
Третата отличима група отговори са свързани със семейната среда и родителите. Без да дават конкретна насока на този тип отговори, най-често срещаните такива са: „проблеми в семейството“, „липса на любов и разбиране от страна на родителите“, „проблеми вкъщи“.
Показателен е възрастовият разрез сред участниците в анкетата, които отговарят на еднакви въпроси. Още в 5-7 клас на 4,07% от децата са предлагани наркотици, 1,26% са се изкушили да ги опитат, точно същият брой отговарят, че редовно ги употребяват, а 15,12 познават дилъри. Следтова процентите растат стремглаво, докато се стигне до 11-класниците. От тях на почти всеки трети - 31,69%, са предлагали наркотик, всеки пети - 21,2%, е опитвал, 21,63% употребяват редовно, а 58.98% познават продавачи на дрога.
Тук веднага се набива в очи разминаването между съобщилите, че са опитвали наркотик и призналите, че го правят редовно. Противно на логиката употребяващите са повече от опитвалите, което може да се разглежда и като индикатор за откровеността при попълването на анкетите. Много е вероятно целият сондаж да показва не съвсем точни резултати и истината да е доста по-тревожна.
Когато отговорите на децата се съпоставят с тези на родителите, се очертава друга картина. 99,2% от участвалите в проучването 3138 родители на ученици от 5 до 11 клас нямат никакви съмнения, че детето им употребява някакъв наркотик. Съмняват се едва 0.76%.
Родителите масово (92,9%) не са забелязвали никакви промени в поведението на децата си, нито промени в това как се справя в училище (82,79%). Почти всички (97,71%) съобщават, че няма промяна в нуждата на детето им от пари, а 57,58% категорично децата им да са неуверени, да имат склонност към импулсивни реакции, да нямат отговорности вкъщи или да проявяват склонност към агресия - вербална или физическа.
Ето какво отбелязват авторите на проучването. „При обработката на данните от втория модул - въпросници за родители прави впечатление, че по-малко от 1% от родителите предполагат или са сигурни, че децата им употребяват наркотични вещества. Този процент се разминава значително с онези 5,94% от учениците, които казват, че редовно използват наркотици.“
Препоръката на специалистите е да се заложи на превенцията. Училището си остава главното място за осъществяване й, но в процеса трябва активно да участват всички институции, работещи с деца, семейството, училището и обществото.             У