За първи път в София ще се проведе квалификационен фестивал по спортни танци за определяне на представителните двойки за Световни и Европейски първенства през 2023 година. Събитието ще се състои в Гранд хотел "Астория" на 4 март от 15.30 часа.
Най-добрите танцови дуети ще спорят за място във финалната тройка, която дава право на участие в официалните турнири на Световната федерация по спортни танци. Организатори на събитието са БФСТ и Явор Вълчев, организатор на първото в България Световно първенство по спортни танци за юноши старша възраст, международен съдия и треньор.
Очакванията на организаторите са големи, имайки предвид броя на участниците, както и квалифицираното жури. Поканени в съдийската комисия са световни имена от Италия, Нидерландия, Кипър, Република Северна Македония, Сърбия и най-изявените български съдии.
Квалификациите са за категории от юноши старша възраст до професионалисти.
"За първи път Световната федерация дава правото за организиране на Европейско първенство по стандартни танци за категория сеньори 3, което ще се проведе в град Варна през месец март, както и Световна купа за професионалисти през месец септември отново в морската  столица", коментира Вълчев за БТА.
Паралелно с квалификационния фестивал ще се състои състезание за "Изгряващи звезди", както и надпревара за определяне на най-добрите при децата и юношите.
Официално откриване на фестивала е в 18.00 часа.