Трилърът “Нощта на 12-и”, който разказва за разследване на убийство на жена във Франция, триумфира на 48-ите награди “Сезар” в Париж, като по време на  церемонията в зала “Олимпия” прозвучаха критики заради липсата на представителки на нежния пол сред номинираните за най-добър режисьор, предаде АФП.
Продукцията спечели шест статуетки, като успя да направи рядко срещан дубъл на най-значимото събитие за френското кино: спечели “Сезар” в категориите за най-добър филм и за най-добър режисьор.
Актьорите Бастиен Буйон и Були Ланерс получиха отличия съответно за най-добър млад актьор и за най-добър актьор в поддържаща роля за превъплъщенията си на двама следователи, които се опитват да разкрият убийството на младо момиче, но без свидетели.
Вдъхновен от събитие, случило се във френския департамент Савоя, “Нощта на 12-и” представя галерия от заподозрени, които дори не осъзнават сексистките си забележки. Продукцията разглежда и мачизма в полицията.
Беноа Мажимел печели “Сезар” за най-добър актьор за втора поредна година за ролята си в “Pacifiction”.
Френско-белгийската актриса Виржини Ефира беше отличена със “Сезар” за най-добра актриса за ролята си в  "Да видиш пак Париж" на Алис Винокур.
Филмът “Невинният“ на Луи Гарел, който беше фаворит с 11 номинации, е големият губещ на вечерта, тъй като си тръгна само с една статуетка.
Доминик Мол спечели втори “Сезар” за най-добър режисьор, 22 години след този за “Приятелят Хари“. Той каза, че „мисли за истинската Клара, истинската жертва на аферата, която даде началото на филма. Тя е наречена Мод".
Доминик Мол отдаде почит на френската публика, “която има апетит към филми, които излизат извън утъпканите пътеки”.
Триумфът на “Нощта на 12-и” и неговото феминистко послание обаче не можаха да скрият липсата на жени сред номинираните за трофея за най-добър режисьор, отбелязва АФП.
“Създателите на филма трябваше да се възползват от историята” за насилието над жени, лансирана от един от продуцентите на филма - Каролин Бенжо. “Да живеят жените и да живеят мъжете, които се присъединяват към тяхната битка“, казатя в запомняща се реч, изслушана със сълзи на очи от актрисата Жюдит Шемла, публично заклеймила домашното насилие, на което е била жертва.
Този сигнал беше очакван: нито една дама не беше сред номинираните за най-добър режисьор, а само една бе включена сред претендентите за отличието в категорията за най-добър филм (Валерия Бруни - Тедески).
Виржини Ефира посвети своя “Сезар” на режисьорките Алис Винокур и Ребека Злотовски („Децата на другите“, също отсъстваща от номинациите).
“Няма да отминем това, не сме просто мода“, каза Алис Диоп, която спечели “Сезар” за режисьорски дебют за първия си филм “Сент Омер”.
И досега Тони Маршал ще остане засега единствената режисьорка с награда "Сезар" - от 2000 г. за "Салон за красота "Венера". 
Ноеми Мерлан пък говори за всички онези, "жени режисьорки, които трябваше да бъдат почетени". “Липсват ми“, обяви актрисата, която взе награда “Сезар” за най-добра поддържаща женска роля за „Невинният“.
Холивудската звезда Брад Пит се появи изненадващо на церемонията в зала “Олимпия”, за да връчи почетен “Сезар” за цялостно творчество на американския режисьор Дейвид Финчър ("Седем", "Боен клуб", "Социалната мрежа") . 
“Поздравявам културата на френското кино”“, каза Финчър.
На церемонията не бяха забравени нито Украйна, спомената от Луи Гарел (тази страна „живее трагедия от година насам заради тази безумна и престъпна война“), нито пък Иран, за който говори актрисата Голшифте Фарахани.
Климатичен активист, носещ блуза с надпис „Остават ни 761 дни“, за кратко прекъсна началото на церемонията, преди да напусне. Това обаче не беше излъчено по “Канал плюс”, който излъчваше церемонията за наградите “Сезар”, отбелязва АФП.