Ролята на град Александруполис като регионален енергиен играч и портал за сигурност и сътрудничество в региона беше фокусът на американския помощник държавен секретар по енергийните ресурси Джефри Паят, който говори онлайн на Първия форум за Източна Македония и Тракия в сряда, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Форумът се провежда в Александруполис на 22 и 23 февруари и се организира от Олимпия Форум (Olympia Forum) в сътрудничество с градските власти, сп. "Energizing Greece" и "Hellas Journal".
Паят участва в дискусията на кръглата маса на тема „Нови енергийни коридори: Последиците от агресията на Русия срещу Украйна за Източна Македония и Тракия“, която също включваше посланици и бизнесмени в сектора на природния газ и беше модерирана от журналиста на Опън ТВ Алексия Тасули .
„По отношение на развиващата се роля на Гърция в енергийния сектор, няма нищо по-трансформиращо от това, което се случва в североизточния гръцки град“, каза Паят.
Той спомена Трансадриатическия газопровод (TAП) и бързото завършване на проекта чрез сътрудничество, което се случи точно когато руският лидер Владимир Путин започна да използва руските енергийни ресурси като оръжие.
„Това позволи на Европа да премине през зимата, като същевременно осуети плановете на Русия“, добави Паят.
Представителят на Държавния департамент на САЩ спомена и интерконектора IGB с България, който беше спасителен за българите, когато Русия спря износа на природен газ; връзката за природен газ със Северна Македония; и ролята на зелената енергия за диверсификация на ресурсите в Европа.
„Диверсификацията чрез втечнен природен газ (LNG), внасян от Съединените щати, обслужва нуждите, възникнали след кризата в Украйна“, каза той, добавяйки, че страната му е изпратила над 70 милиарда кубични метра LNG в Европа - двойно повече от обема за предходната година, докато голяма част пристигна в Европа през Гърция.
„Заедно с Катар, САЩ ще останат един от двата най-големи износители на LNG през следващите години и това естествено ще бъде свързано с плаващото съоръжение за съхранение и регазификация в Александруполис, което е свързано със снабдяването и сигурността на целия регион", посочи Паят.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник.)