Висшата избирателна комисия на Турция извършва подготовки за провеждането на президентските и парламентарни избори в Турция на 14 май, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Обмислят се варианти как да се организира гласуването в засегнатите от земетресенията на 6 февруари райони.
Дирекциите за населението вече работят в координация с Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) за издаване на нови лични карти на лицата, пребиваващи в палаткови лагери или контейнери в зоните на земетресението. На лицата със стари лични карти ще бъдат снемани отпечатъци и издавани нови, а онези, които вече имат нови лични карти, ще получат временни, докато постоянните им бъдат преиздадени. 
Оцелелите от земетресението, които са се преместили в друг град, но не са се регистрирали, или чийто адрес е заличен, защото къщата им е била разрушена, ще могат да гласуват там, където са били "последно регистрирани".
От избирателите, които са се преместили на нов адрес заради земетресенията, няма да се изисква потвърждение за местожителството със сметки за ток или вода, а ще е достатъчно да декларират, че са оцелели от земетресението и на кой адрес живеят.
Студентите, както и пострадалите от земетресенията, които живеят в хотели и общежития, ще могат да гласуват на "вторите си адреси". 
Според управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) би било невъзможно да се злоупотреби със самоличността на загиналите, тъй като Турция е много прецизна в регистрирането на мъртвите.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза миналия месец, че ще насрочи изборите за 14 май, малко по-рано от предвидената първоначално дата през юни. След земетресенията на 6 февруари обаче се заговори за евентуално отлагане на вота заради проблемите около организирането му в засегнатите райони.