За една година „Каритас“-Русе подкрепи близо 4000 бежанци от войната в Украйна, потърсили подслон в Северна България. Това съобщиха от католическата благотворителна организация вчера, ден преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.
„От началото на военния конфликт в Украйна, помагаме на хората, останали без дом и близки, да усетят спокойствието и сигурността, от които се нуждаят, за да продължат живота си достойно. Като част от мрежата, Русенската католическа организация „Каритас“ създаде Хуманитарни центрове в Русе и Варна, в които оказахме комплексна подкрепа на близо четири хиляди бежанци от Украйна, потърсили подслон в Северна България. Заедно с центровете в Пловдив, София и Бургас, помогнахме на общо над 20 хиляди души. Хората, на които помогнахме, бяха преобладаващо жени, майки с деца, възрастни хора, хора с увреждания и многодетни семейства“, отчетоха от организацията.
Ескпозицията по случай една година от пълномащабната война на Русия срещу Украйна „За межами. Навън.“ показва от днес Художествената галерия в Русе. Изложбата на украински автори е организирана съвместно от галерията, почетното консулство на Украйна в Русе и посолството на Украйна в България.