Десетки жители на Сливо поле протестираха вчера пред Съдебната палата в Русе за по-бързо разследване срещу обвинени за катастрофа преди три години с двама загинали ученици.
Случаят е от 28 януари 2020 година. Тежкотоварен камион, управляван от 37-годишен мъж, навлиза от дясна в лява лента и не пропуска движещия се по нея лек автомобил, шофиран от 28-годишна жена. В резултат на това се сблъскват, като колата навлиза в насрещното еднопосочно платно за движение и се преобръща. При инцидента на място загиват двама пътници в автомобила - 18-годишно момче и 17-годишно момиче, които са ученици в русенската Икономическа гимназия и се прибират след часовете. Пострадали са тежко 28-годишната шофьорка на колата и две момичета - на 15 и на 17 години.
„Три години разследване... Искаме справедливост“, беше написано на много от плакатите на протестиращите, сред което бяха родителите на загиналите деца, близки и съграждани.
„Изчакваме институциите да си свършат работата, а трета година няма нищо. Протестът е насочен към прокуратурата, защото работи мудно. Изкарват документ за психологическа неадекватност срещу шофьорката, а тя ходи на работа“, каза Севдалин Данчев - баща на загиналото 17-годишно момиче.
„Искаме справедливост“, каза Ерджан Еролов, баща на загиналото момче.
Протестиращите заявиха, че настояват незабавно да се даде ход на делото.
Адвокатът на пострадалите две момичета и на наследниците на загиналото момиче Иво Пазарджиев коментира, че проблемът със съдебно-психиатричната експертиза е, че „според прокуратурата въпросната обвиняема може да ходи на работа, да шофира, да посещава нощни заведения, но не може да носи наказателна отговорност“. По думите му шофьорката е управлявала автомобила с превишена скорост, доказано чрез експертиза.
„Никога производството не е било прекратявано. Спирането е временно преустановяване на извършване на следствените действия, за да може жената, привлечена като обвиняема, да участва пълноценно в наказателния процес“, коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Той обясни, че още през април 2021 година прокуратурата е приела, че има достатъчно доказателства за вината и на двамата шофьори - на камиона и на лекия автомобил. Те са привлечени като обвиняеми.
При разпита на жената тя е съобщила, че в резултат на произшествието не се чувства добре психически, не си спомня някои неща и не може да даде обяснения.
„Това ни задължи да назначим психиатрична експертиза. В заключението си вещите лица казват, че след произшествието тя е била четири дни в кома, получила е черепно-мозъчна травма и в резултат на тези наранявания има затруднения да възстанови спомена си, да дава достоверни обяснения и да се защитава в производството. Това е мотивирало наблюдаващия прокурор със свое постановление да спре производството за шест месеца. Разпоредил е след това време да бъде изготвено допълнително заключение, за да се види дали психичното състояние на шофьорката се е подобрило и ако е така, да бъде предадена на съд. Наследниците на починалите деца обжалваха това постановление и съдът го отмени“, каза прокурор Георгиев.