Готов съм да подпиша договора за Летище Русе дори при условие, че решението за предоставянето му, взето от Общинския съвет, бъде отменено от съда. Това заяви съсобственикът на „Еърпорт Русе“ ООД Христо Крушарски, който поема основния ангажимент за бъдещите инвестиции в аеропорта. Решението за предоставяне на летището за срок от 10 години беше обжалвано от доскорошния депутат Рена Стефанова и нейни съмишленици от „Продължаваме Промяната“.
В сряда се проведе и първото заседание по делото, на което съдът допусна предварително изпълнение на решението. Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок от съобщаването му, но това едва ли ще бъде направено. Още при внасянето на жалбата адвокат Рена Стефанова обяви, че няма да пречи на изпълнението на решението. Така следващата седмица кметът Милков ще има право да подпише договора с „Еърпорт Русе“.
Рискът за инвеститора обаче си остава, тъй като Административен съд Русе трябва да разгледа по същество жалбата. А това решение също може да се обжалва във ВАС. Така че яснота за бъдещето може да няма още няколко месеца, а може би и повече.
Христо Крушарски заяви за „Утро“, че е наясно с този риск и е готов да го приеме.
„Каквото съм направил дотогава, в такъв случай ще остане за хората“, каза той.
През януари 47 гласа „за“ и само 1 „против“ Общинският съвет подкрепи предложението да се учреди безвъзмездно право на ползване на Летище Рус за срок от 10 години в полза на „Еърпорт Русе“ ООД - дружеството, регистрирано с тази цел от фирмите „Стройпроект“ ЕООД на Христо Крушарски и „Щраплан“ ЕООД на Антони Търницов. Инвеститорите няма да зплащат нищо на Общината, но в срок от 24 месеца трябва да изпълнят множество ангажименти като изработване на Генерален план за развитие на летището и Подробен устройствен план, да извършат ремонт на оградата, пистите за излитане и кацане и пътническия терминал, да изгради система за видеонаблюдение и др. При неизпълнение договорът за учредяване се прекратява без Общината да дължи обезщетение и всички направени подобрения остават в нейна собственост.
 Възраженията на Рена Стефанова и съмишлениците й касаят не толкова целесъобразността на предложението, колкото неговата юридическа допустимост. Според ексдепутата Законът за въздухоплаването не допуска предоставянето на едно летище по друг начин освен чрез концесия. А Общинският съвет е нарушил собствения си правилник, допускайки гласуване без предложението да бъде разгледано на всички комисии - и то най-вече от транспортната комисия и комисията по регионално развитие. Точно по тези правни казуси трябва да се произнесе Административният съд.