Германският тим РБ Лайпциг завърши 1:1 с гостуващия  Манчестър Сити в първи мач от осминафиналите в Шампионската лига.
Рияд Марез откри резултата за английския тим в 27-ата минута, преди Йошко Гвардиол да изравни в 70-ата.
С доминиращо представяне през първото полувреме, Сити поведе в резултата още преди 30-ата минута. Марез прекара топката покрай вратаря Янис Бласвих, след като Илкай Гюндоган умело остави паса на Джак Грийлиш да мине през краката му.
Но англичаните не успяха да превърнат по-голямото си притежание на топката в голове, докато германците почти не създадоха положения пред вратата на съперника.
Голмайсторът Ерлинг Холанд закъсня, за да засече ниско центриране в 30-ата минути, докато Грийлиш отправи удар от границата на наказателното поле и беше близо до попадение пет минути по-късно.
Футболистите на РБ Лайпциг обаче напълно промениха нагласата си след почивката и бяха много по-опасни, като първият им голям шанс дойде в 53-ата минути. Бенямин Хенрихс стреля с глава малко над гредата.
Домакините стигнаха до изравнителен гол в 70-ата минута. Едерсон направи страхотно спасяване, за да откаже на Доминик Собослай, давайки на РБ Лайпциг възможността да изпълни корнер. За топката застана Марсел Халстенберг, който намери Гвардиол и той с глава изравни.
"Изиграхме много различни полувремена. Не бяхме на терена през първото полувреме, бяхме много пасивни. Но беше напълно различно през второто. Пресирахме, владеехме топката", каза треньорът на РБ Лайпциг Марко Розе пред DAZN.
Хенрихс добави, че могат да победят Сити в Манчестър, "ако се представим както през второто полувреме", докато съотборникът му Ксавер Шлагер съжали за пропуснатите шансове след почивката и подчерта: "Трябва да сме ядосани заради представянето си през първото полувреме".
"Доволни сме от представянето си, но не толкова от резултата. РБ Лайпциг беше по-добър през второто полувреме, а ние направихме повече грешки", каза футболистът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган.
Треньорът Пеп Гуардиола беше "възхитен" от представянето на своя отбор като цяло и призна, че РБ Лайпциг "направи крачка напред след полувремето, а ние се борехме да контролираме мача. Но се справихме. Мисля, че това е, което трябва да правиш в първия мач в Германия"
Запитан защо не е направил никакви смени, Гуардиола каза: "Аз решавам кога да го направя и кога да не го направя, това е".
В Милано, вратарят на Интер Милано Андре Онана изигра страхотен мач, а Ромелу Лукаку отбеляза късния победен гол за успеха с 1:0 срещу Порто, който завърши мача с 10 души след червен картон на Отавио в 78-ата минута.
Порто имаше своя първи шанс в 36-ата минута, но Онана направи страхотно спасяване, за да откаже Марко Груич и можеше само да гледа как Галено почти прати топката с глава в празната врата при добавката.
Вратарят отново беше герой на Интер, когато спря Мехди Тареми в 55-ата и направи двойно спасяване само две минути по-късно, като отби удара на Зайду Сануси и отново отказа Тареми при добавката.
Мачът вървеше към нулево равенство, но се получи сериозен обрат, когато халфът на Порто Отавио беше изгонен с червен картон за нарушение срещу Хакан Чалханоглу в 78-ата.
Влезлият като резерва Лукаку се нуждаеше само от 10 минути, за да намери вратата на съперника. Първо удар на белгиеца с глава срещна гредата, но топката се върна при него и той с воле вкара победния гол.
"Много сме доволни от победата. Беше много важно да постигнем този резултат. Искахме също да вкараме и втори гол, но все пак спечелихме мача и съм щастлив", каза Лукаку.
Защитникът на Порто Пепе пък не беше доволен от решението на съдията да покаже на Отавио червен картон.
"Наистина е трудно с човек по-малко. Но трябва да призная, че моите съотборници показаха борбен дух и дадоха всичко от себе си", добави той.
В ревашите Порто приема Интер на 14 март, когато РБ Лайпциг гостува на Манчестър Сити.