Британка, присъединила се към Ислямска държава в Сирия, загуби обжалване на последна инстанция по повод отнетото ѝ британско гражданство, предаде Ройтерс. 
Шамима Бегум напуска Лондон през 2015 г. на 15-годишна възраст и пътува до Сирия с две приятелки от училище. Там се омъжва за боец на ИД и ражда 3 деца, които умират още като бебета.
Великобритания отнема гражданството ѝ през 2019 г. от съображения за опазване на националната сигурност малко след като е открита в затворнически лагер в Сирия. 
Сега Бегум е на 23 години. Нейните адвокати се пледират, че вътрешното министерство на Великобритания не е проучило дали тя не е "жертва на трафик на деца".
Адвокатите, представящи вътрешното министерство, казаха, че случаят е свързан по-скоро с националната сигурност на страната, отколкото с трафик на хора. Те представиха доказателства, че Бегум се е присъединила към ИД и е пребивавала 4 години в Сирия.
Специалната комисия за жалби по имиграционни въпроси – съдебна инстанция, която разглежда обжалвания срещу решения за отнето гражданство по въпроси, свързани с националната сигурност, отхвърли жалбата на Бегум.