Дарения от 5000 лева ще гласува Общинският съвет в Русе по предложение на администрацията за изграждане на паметник на Васил Левски в Тараклия. Той ще бъде издигнат пред Младежкия мултикултурен център с името на Апостола, който българската бесарабска общност в района ще открие по случай Деня на независимостта на България - 22 септември.
Сънародниците ни в Молдова се обърнаха за подкрепа към местната власт и към гражданите на Русе. За вдигане на паметника за нужни 75 000 лева, до момента са събрани 28 000.
„Паметникът на Васил Левски е знак на почит към паметта и преклонение пред подвига на един истински герой, за когото думите „родина“, „чест“ и „достойнство“ са били смисъл на живота. Апостолът е национален герой както на българите, така и на бесарабските българи. Изграждането на монумента в Тараклия има за цел да увековечи паметта му и да съдейства за развитие на високо патриотично съзнание и чувство за вярност към отечеството сред подрастващото поколение на българската общност в Молдова“, обръща се към русенци председателят на район Тараклия Иван Паслар.
Община Русе апеллира граждани, които желаят да подкрепят българската бесарабска общност в район Тараклия за изграждането на паметник на Васил Левски, да го направят на следната банкова сметка:
Банкова сметка на Община Русе за дарения:
банка: ИНВЕСТБАНК АД-РУСЕ
банков код: IORTBGSF
сметка: BG 96 IORT 73798400080000 
Задължително се изписва и кода за вид плащане:
-  за дарения от страната: 445100
-  за дарения от чужбина:  445200 
В основанието на платежното нареждане задължително се отбелязва целта на дарението.