Световният номер 1 в тениса Новак Джокович заяви в сряда, че се надява на бърза положителна развръзка относно молбата му за специално разрешение за участие за влизане в САЩ, съобщи АП. Сърбинът има желание да играе на "Мастърс" турнирите в Индиън Уелс и Маями.
Джокович, който е един от най-известните неваксинирани спортисти срещу КОВИД-19, добави, че ще участва на турнира в Дубай през следващата седмица, след като последната му изява бе на Откритото първенство на Австралия, където спечели рекордна десета титла и общо 22-ра от Големия шлем.
"Плановете ми след Дубай зависят от американците. Чакам отговор, ще разбера скоро", каза той пред репортерите след тренировката си в Белград.
"Всичко е в развитие. Благодаря на ръководствата на Индиън Уелс и Маями за подкрепата им. На тях би им се харесало да участвам. Чакам положително развитие скоро, но не е в моите ръце", добави Джокович.
Изискването за задължително ваксиниране на чужденците не се очаква да бъде вдигнато преди началото жребия за Индиън Уелс на 9 март и на Маями по-късно през месеца, като сърбинът може да ги пропусне за втора поредна година.
Администрацията на президента Джо Байдън заяви миналия месеца, че ще премахне декларацията за КОВИД-19 на 11 май, но Джокович, който попадна в листата на Идндиън Уелс, е поискал специално разрешение от властите.
Директорът на турнира в Индиън Уелс Томи Хаас каза миналия месец, че ще бъде "срам", ако не позволят на сърбина за участв
"Миналата година пропуснах Индиън Уелс, Маями и Откритото първенство на САЩ, така че няма да ми бъде за пръв пак, ако се случи пак. Надявам се да не стане така", каза Джокович.
"Това е всичко, което мога да направя, защото моята позиция остава същата. Откритото първенство на САЩ е далеч във времето и се надявам да бъде там. Това е една от четирите големи исторически състезания в нашия спорт", припомни той.
"Получих страхотна подкрепа от Ню Йорк и американската публика на финала през 2021-ва, когато загубих от Даниил Медведев. Така че искам да се върна, да имам същата връзка с тези хора и се надявам да играя най-добрия си тенис", завърши Новак Джокович.