Състезателят по вдигане на тежести Игор Сон от Казахстан, който спечели бронз в категория до 61 килограма на Олимпиадата в Токио през 2021 година, бе наказан за 8 години за допинг, съобщи агенция АП.
Федерацията по вдигане на тежести на Казахстан обяви, че Сон е сред шестимата състезатели на страната, които са санкционирани за допинг.
Още през март 2022 година стана ясно, че те са дали положителни тестове за допинг след проби, взети от казахстанските антидопингови власти.
Това е второ наказание за допинг в кариерата на Игор Сон, който изтърпя 7-месечна санкция през 2015 година.
Според казахстанската централа по вдигане на тежести, Сон няма да загуби олимпийския си медал.
„Това извънсъстезателно тестване бе проведено шест месеца след международните състезания, в които тежкоатлетите взеха участие, така че няма казус с дисквалифицирането на резултатите им или връщането на спечелените медали. Подчертавам това особено във връзка с олимпийското отличие на Игор Сон“, заяви генералният секретар на федерацията Алдияр Нуралинов.
Сон стигна до бронза в Токио с двубой от 294 кг (131 кг и 163 кг), а шампион в категорията стана китаецът Фабин Ли с олимпийски рекорд от 313 кг (141 кг и 172 кг - олимпийски рекорд).