Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) на Националната баскетболна лига (НБЛ) наложи глоби на обща стойност 3100 лева след срещите от поредния кръг на шампионата при мъжете. Най-голяма санкция от 1500 лева е за Черно море Тича заради расистки обиди от страна на феновете на отбора срещу баскетболиста на Берое (Стара Загора) Дариъс Хол.
ДАС разгледа доклада на Любомир Амиорков, дежурен представител на БФБ от срещата между Спартак Плевен и Балкан на 17 февруари, и реши:
- Налага на Станимир Маринов, състезател от отбора на Спартак Плевен, глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата. Нарушението е второ за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
ДАС се запозна с доклад на Тодор Иванов за мача Шумен - Левски и реши:
- Налага на Николай Михайлов, състезател от отбора на Левски, глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата, проведена на 16.02.2023 г. Нарушението е второ за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Ишмаел Ел-Амин, състезател от отбора на Шумен, глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в мача. Нарушението е второ за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Звонко Папак, помощник-треньор на отбора на Шумен, глоба в размер на 100 лева на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в двубоя. Нарушението е първо за настоящия сезон за длъжностното лице и е конкретно определено по размер в ДАП.
ДАС се запозна с рапорта на Пламен Минков за мача Черно море Тича - Берое и реши:
- Налага на Келси Барлоу, състезател от отбора на Берое, глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата, проведена на 16.02.2023 г. Нарушението е първо за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Ти Кей Идоджи, състезател от отбора на Берое, глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата. Нарушението е второ за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Мартин Стефанов, състезател от отбора на Берое, глоба в размер на 100 лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в мача. Нарушението е първо за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Иван Спиров, състезател от отбора на Черно море Тича, глоба в размер на 200 лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата. Нарушението е второ за настоящия сезон на състезателя и е конкретно определено по размер в ДАП.
- Налага на Мартин Коцев, състезател от отбора на Черно море Тича, глоба в размер на 300  лева на основание чл.34, т.3 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в срещата. Нарушението е трето за сезона за състезателя, което предопределя размера на наказанието.
- Налага на БК Черно море Тича, имуществена санкция в размер на 1500 лева на основание чл.37, т.2 от ДАП на НБЛ, за нарушаване на установения ред по време по време на срещата между отборите на Черно море Тича и Берое, проведена на 16.02.2023 г.
На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.3 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.
Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ и вземайки предвид информацията предадена от старши-съдията на срещата Ивайло Ресиловски, по време на мача от зрителите на БК Черно море Тича са били отправяни обидни думи на расистка основа към състезателя на Берое Дариъс Хол.
ДАС, счита проявата на публиката на БК Черно море Тича за непристойна, създаваща ненормална обстановка за провеждане на баскетболна среща. Поведението на зрителите не отговаря на приетите норми за поведение. Проявата на публиката, освен че съставлява нарушение по смисъла на чл. 37, т.2 от Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ, за което предвидената имуществена санкция е в размер до 5000 лева, също така представлява и нарушение  на нормите на чл.2, ал.1 и ал.2, т.1 и т.4, във връзка с чл.1 от Кодекса за етично поведение на БФБ. ДАС отчита обстоятелството, че нарушението от този характер се извършва за пръв път от публиката на домакина, но също така приема за недопустими такъв тип прояви, поради което налага имуществената санкция в горепосочения размер, като при повторно нарушения ще наложи санкцията в пълен размер".