Състезателите по спортна гимнастика със Синдром на Даун Емилиян Костадинов и Пламен Георгиев вече ще се подготвят професионално в Национална спортна зала "Раковски".
Това стана възможно след сключеното партньорство между Българската федерация по гимнастика и Федерацията за адаптирана физическа активност в България в лицето на олимпийския вицешампион Красимир Дунев и на Слав Петков.
Треньори на двамата спортисти ще бъдат доктор Здравко Куртев, преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски" и международен съдия и от бившия състезател, а сега треньор Даниел Алексиев.
"С подадена ръка може да стигнеш и върха . . . Партньорството на FAPA Bulgaria с Българска федерация по гимнастика дава възможност на първите български гимнастици със Синдром на Даун Емилиян Костадинов и Пламен Грозданов да получат своята професионална подготовка в Национална спортна зала "Раковски". Трудът на тези спортисти е не по-малък от мечтите им да бъдат пълноценни хора и гордост за страната ни", написаха в страницата си в социалните мрежи от Федерацията за адаптирана физическа активност.
Емилиян Костадинов е финалист на земя (шесто място) и на прескок (пето място) на Световното първенство по спортна гимнастика за деца със Синдром на Даун, което се проведе в Италия през миналата година. На същия шампионат Радена Ангелова спечели бронзов медал на финала на смесена успоредка.