Един от доайените в историята на Българската федерация по баскетбол Иван Евстатиев навършва 90 години днес, 22 февруари, а от централата обърнаха специално внимание за празника му.
За 90 години живот, посветен на спорта и в частност на баскетбола Евстатиев е едно от славните имена, дал много за играта през годините.
Още през 1950 г., постъпвайки в Държавния техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски“ в Пловдив това предопределя съдбата му. Получените степени за треньор от ВИФ „Георги Димитров“ го правят пълноправен треньор, но след само няколко години на треньорската пейка, се оказва, че истинското му призвание е другаде – в Българската федерация по баскетбол.
В далечната 1958 г. той започва работа в централата като съюзен треньор, отговарящ за направление подрастващи. Като такъв Иван Евстатиев отговаря за работата на всички треньори в България, които се занимават с деца, юноши и девойки. Длъжност, която БФБаскетбол се опитва да възроди, за да създаде последователност и единна система за работа на клубовете в цялата страна и съответно в националните отбори.
Кариерата на Евстатиев продължава във възходяща линия през 1979 г., когато е назначен за генерален секретар на БФБаскетбол. На тази длъжност, преобразувана по-късно в отговорен секретар, остава до 2008 г. Тогава получава предложение от тогавашния министър на спорта Весела Лечева да заеме мястото на директор в Дирекция „Спорт за високи постижения” и като ръководител на тази дирекция се включва в българската делегация на Олимпийските игри в Пекин и става свидетел на спечелването на 4 медала от българските представители.
След 2010 година Евстатиев се занимава активно с различни дейности на обществени начала. Остава близо до баскетбола като председател на етичната комисия на БФБаскетбол и член на Дисциплинарно-административния съвет на НБЛ. Освен това е председател на надзорния съвет на фондация "Български спорт", която неведнъж отличава за постиженията им българските баскетболисти.
Биографичните факти не могат да опишат емоциите и хилядите спомени и истории, които свързват с Иван Евстатиев хората, ангажирани с баскетбола и сега, и преди години. И днес той остава константа в знанието за баскетболната история на България, доайен с енциклопедични знания и спомени, към когото все още се обръщат от екипа на БФБаскетбол винаги при нужда, пишат още от централата.
Самият той признава, че играта му е донесла през годините „много радости и напрежение“. В тези над 30 години в БФБаскетбол за него „Водещото беше баскетболът. Той беше моят живот, моята радост и моето щастие. Всичко, което правих, беше за баскетбола и това, което той ми даде като признание и уважение.“ А най-ценните спомени за него са всички онези, в които България се е класирала на големи шампионати и националните отбори на страната са постигали сериозни успехи.