Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в Световния форум на министрите за спортни ценности, етика и почтеност, който се провежда в Рияд, Саудитска Арабия. Лечева е част от срещата на високо ниво по покана на домакина - министърa на спорта на Саудитска Арабия принц Абдулазис Бин Турки Ал Файзал. Форумът се провежда в присъствието на 39 спортни ръководители от цял свят.  
Глобалният форум ще даде възможност на министрите да предприемат конкретни действия, свързани с актуалните предизвикателства в спорта, да анализират необходимостта от подкрепа на спортното движение за постигане на общи цели и защита на спорта като универсално обществено благо. Целта на конференцията е да допринесе за определяне на рамка и основни стъпки за интервенция на публичните органи, така че те да улесняват и правят по-ефективна работата на спортните организации.  
„Спортът не гарантира мира априорно. Той е конструктивен социален механизъм и мисията му е да установява социална почтеност и мир. Този принцип трябва да бъде добре интерпретиран от политиката и да бъде поставен правилно в свързаното със спорта законодателство. В противен случай рискуваме да оставим спорта в ръцете само на комерсиалните тенденции. Това би било предпоставка за злоупотреба с набора от ценности, които идват със спорта“, каза министър Весела Лечева. 
„Българското министерство на младежта и спорта признава ценностите на олимпийското движение като основен фундамент за създаването на конструктивна спортна политика. Ние твърдо вярваме, че съществуват три основни факторa в държавното устройство, които могат да генерират и поддържат мира, ако се прилагат правилно и последователно. Тези фактори са законодателство, медии, спортните организации, университетите“, подчерта българският министър на младежта и спорта.  
„България следва национални политики, насочени към честна игра, борба с употребата на допинг, добро управление и други теми, свързани с почтеността в спорта“, добави Лечева. 
Министър Весела Лечева обърна внимание и на влиянието на медиите върху обществените нагласи. „Не трябва да свързваме спортния терен с търговски сделки, нито да го превръщаме в драматична сцена на гладиаторски битки“, каза в речта си министър Лечева.  
„Всяка година България организира световни първенства и купи в различни олимпийски спортове. Готови сме да посрещнем и по-големи спортни събития, съзнавайки тяхната важност за България. Чрез организирането на международни спортни събития искаме да покажем на света нашата страна, която е на границата между два континента, чиито култури винаги са намирали разбирателство, отстоявайки мира“, подчерта тя.     
В преамбюла на конвенцията е записано, че подписалите „съзнават, че спортът трябва да играе важна роля в опазването на здравето, в моралното, културното и физическото възпитание и в насърчаването международно разбирателство и мир“. Отбелязва се „необходимостта от насърчаване и координиране на международното сътрудничество за премахване на допинга в спорта“. Спортните организации и правителствата трябва да се допълват в своята отговорност за предотвратяване и борба с допинга в спорта.
Очакваният резултат от Глобалния форум в Рияд е препоръките от него да послужат като предварителна политическа насока по отношение на очакванията на правителствата за по-ефективни и устойчиви действия за защита на спортните ценности, етика и почтеност.