Носителят на трофея Реал Мадрид победи Ливърпул с 5:2 като гост в първата среща между двата тима от осминафиналите на Шампионската лига по футбол.
В повторението на финала в надпреварата от преди 9 месеца през 2022 година домакините поведоха с два гола до 14-ата минута на стадион „Анфийлд“. Дарвин Нунес реализира за 1:0 още в четвъртата минута, а в 14-ата Мохамед Салах покачи на 2:0 след грешка на вратаря на испанския гранд Тибо Куртоа.
Реал Мадрид изравни до почивката с две попадения на Винисиус Жуниор. 22-годишният бразилец, който отбеляза победния гол във финала през май, бе точен за 1:2, пращайки топката в десния ъгъл на вратата на противника в 21 минута, а в 36-ата се възползва от грешка на вратаря на Ливърпул Алисон и направи резултата 2:2.
Едер Милитао донесе преднина от 3:2 за гостите две минути след началото на второто полувреме, в 47-ата, а с два гола Карим Бензема оформи крайното 5:2. Френският нападател се разписа в 55-ата и 67-ата минута, носейки аванс от три гола за мадридчани преди реванша. Реал Мадрид контролираше двубоя до края, а английският Ливърпул допусна повече от три гола като домакин за първи път в европейските турнири. Реваншът ще се играе на 15 март.
Защитникът на Реал Антонио Рюдигер коментира след мача: „Това е лудост. Вярвах, че можем да победим, но да осъществим обрат по този начин е истинска лудост.“ „След втория гол си казахме, че ни трябва още един и за щастие това се случи бързо и ни даде много увереност“, добави Рюдигер пред DAZN.
„Направихме прекалено много грешки. Те са качествен отбор, а когато не се защитаваш на 100 процента, те наказват. Сами си причинихме проблеми на моменти. Трудно се приема такова поражение“, заяви капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън пред BT Sport.
В другата среща от осминафиналите в Шампионската лига от вторник вечер Наполи също записа успех като гост на германския Айнтрахт Франкфурт с 2:0.
Виктор Осимен в 40-ата минута, възползвайки се от подаване на Ървинг Лосано и Джовани Ди Лоренцо в 65-ата минута след чудесна асистенция на Хвича Кварацхелия, реализираха за италианския гранд. Лосано удари греда в 34-ата минута, а преди първия гол в мача, в 36-ата минута, Кварацхелия пропусна дузпа, отсъдена за нарушение на Аурелио Бута срещу Осимен в опит да изчисти топката.
Домакините играха с човек по-малко от 58-ата минута заради червения картон на Рандал Коло Муани за нарушение срещу Андре-Франк Замбо Ангиса. Минута по-рано Кварацхелия имаше още една възможност да реализира, но не успя да преодолее вратаря на домакините Кевин Трап. Реваншът е планиран за 15 март.
Лидерът в Серия А се доближи до първия си четвъртфинал в Шампионската лига, а нигерийският нападател Виктор Осимен записа десетото си попадение в последните девет мача на Наполи във всички турнири.
„Доволен съм от представянето ни“, каза старши треньорът на Наполи Лучано Спалети и добави: „От самото начало отборът игра с характер, контролираше мача и направи това, което бяхме планирали.“
„Все още имаме да изиграем един мач. Те отбелязаха два гола, но защо ние да не го направим в Неапол“, каза полузащитникът на Айнтрахт Франкфурт Марио Гьотце.
Довечера ще се играят срещите от първия кръг на осминафиналите между Интер и Порто, както и РБ Лайпциг- Манчестър Сити.