Германската министърка на външните работи Аналена Бербок нарече смъртната присъда на германеца от ирански произход Джамшид Шармахд  "абсолютно неприемлива" и заяви, че това може да има сериозни последици, предаде днес ДПА.
"Да бъде произнесена смъртна присъда на съдебен процес, който не е под върховенството на закона, е в разрез с всички международни закони", каза Бербок, докато бе на посещение в Турция.
Тя каза, че новините от Иран са били "шокиращи" и разкритикува липсата на консулски достъп до Шармхад.
Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" призова Германия да предприеме решителни действия. Нужен е обществен натиск, а не "тиха дипломация", каза в изявление Катя Мюлер-Фалбуш, ескперт по въпросите за Близкия изток в организацията.
Неправителствената организация определи този съдебен процес като показен.
Законодателството на Иран излага на риск гражданите с двойно гражданство, точно както и иранците. Няколко европейски граждани в момента са осъдени на затвор в Иран, много от които имат и ирански паспорт. Критици обвиняват Иран, че държи чуждестранните граждани като политически заложници.
Назанин Загари-Ратклиф, която има британско и иранско гражданство, прекара шест години в ирански затвор, тъй като бе обвинена в шпионаж. През 2022 г. тя бе освободена, след като Великобритания изплати непогасен дълг, свързан с доставките на танкове през 1979 г.