Русенският куклен театър е сред номинираните за престижната награда „Икар“ за 2023 година. 
„Можем да се похвалим, че спектакълът „Орфей“ е с номинация за „Икар“ (2023) - за наградата на публиката в категория „Куклен спектакъл“. Тук искам да помоля нашата прекрасна публика да ни подкрепи на този линк https://uba.bg/home/ikar-vote-2023/ на сайта на Съюза на артистите в България. Много бихме се радвали да спечелим една от най-хубавите награди - наградата на публиката. Смело и с гордост мога да заявя, че „Орфей“ е спектакъл на световно ниво. Премиерата му беше в началото на ноември миналата година. Това е спектакъл, който заслужава, спектакъл - галерия“, казва Хараланова.
Очевидно това е и мнението на публиката - „Орфей“ е с равен резултат с другия фаворит - „Алиса в огледалния свят“ на Държавен куклен театър-Варна и със сигурност има нежда от още пордкрепа. Гласуването продължава до 27 март.
С трети резултат и потенциал да се намеси в борбата за наградата е „Джак и бобеното стъбло“ на Столичния куклен театър.
Останалите два спектакъла в тази надпревара са „Невидимият Тонино“ на Държавен куклен театър-Пловдив и „Полетът на къртицата“, съвместна продукция на Театрална компания „Puppet‘s Lab“ и Столичния куклен театър.
Отделно, Наталия Гочева е с номинация за „Икар“ в категория „Постижение в кукленото изкуство“ - за сценографията на спектакъла „Орфей“.