Голямо богатство е в един град да има Куклен театър. Той е жизнено необходим, защото участва пряко във формирането и изграждането на ценностната система на детето. След семейството е и ролята на Кукления театър. Това каза в интервю за БТА директорът на Държавния куклен театър в Русе Теменуга Хараланова. 
По думите й изразните средства в театъра са неизчерпаеми. 
„Децата попадат в нов свят, в който няма лъжа и измама. Ако нещо не им харесва, те реагират - шумят, въртят се, не внимават. Ако спектакълът им допадне, ако актьорите им грабнат вниманието, децата също реагират спонтанно, като заемат позицията на дадения герой“, казва Хараланова. 
Тя дава пример със спектакъла „Малкият Мук“. 
„По време на представлението децата съвсем спонтанно станаха от местата си и искаха да набият везира
защото той откровено ги лъжеше, че Малкият Мук е лош“, спомня си Хараланова.
Има и чаровни признания. 
„По време на спектакъл детенце, което нямаше цвете, се качи на сцената, извади от джобчето си две вафлички и каза: „Нямам цветя, но това са вафлички и са за вас“. Е, по-сладка награда и по-сладко признание от това няма“, казва още директорът на Русенския куклен театър. 
По думите й сълзите от радост ги има винаги. 
„Това е нещо, което не може да се изкаже с думи. Това е единствената награда за актьора - признанието, подкрепата и обичта на публиката. Благодаря на нашата публика, която не спря дори и в пандемията да ни окрилява. Така ни показа и доказа, че има смисъл в това, което вършим.
Дори и под маските ние виждахме усмихнатите лица и очи на зрителите“, казва Хараланова. 
Русе обича Кукления театър
По думите й Русе обича Кукления театър. 
„Имаме прекрасна публика, постоянна публика, която непрекъснато идва и пълни нашите салони, а и нашите сърца“, обяснява Хараланова. 
Русенският куклен театър е привлекателен и за младите актьори. От 2019 година досега в него работят седем нови артисти. 
„Нашият екип е изцяло отдаден на работата си. Актьорите са като мускетари - един за всички, всички за един. Имам най-прекрасния екип, гордея се с него. Обичам нашите актьори и вярвам в тях. Зад гърба си имам армия, с която гледаме в една посока и минаваме през всякакви препятствия“, казва Хараланова. 
Русенската публика да очаква интересни заглавия и премиери през годината
„Русенската публика да очаква много интересни заглавия през тази година - както децата, така и възрастните. Неведнъж съм казвала, че нашият театър не е в рамките само на Куклен театър за деца. Приоритет са ни най-малките зрители, но много обичаме да излизаме извън рамката - със създаването на т. нар. семейни спектакли, които обхващат по-голям таргет“, обяснява Хараланова. 
Тя съобщи, че в началото на идния месец започват репетициите на спектакъла „Червената шапчица“. Постановката е дело на режисьора Валентин Владимиров - Валяка. Сценографията и куклите са на Георги и Таня Пасеви. 
„Целият екип гарантира качеството на това представление. Актьори в спектакъла са едни от най-новите ни попълнения в театъра - Христина Стоянова, Радинела Тотева и Ивета Маринова. Премиерата ще бъде представена в средата на април тази година“, каза Хараланова. 
След „Червената шапчица“ идва ред и на друга премиера. Началото на репетициите на спектакъла „Ясен и Омая“ ще бъде поставено през юни тази година. Автор е Петя Миладинова. Режисьор ще бъде Ивайло Марков, а композитор е Ценко Минкин. 
Премиерата на мащабното представление се очаква да бъде през есента - в края на септември или началото октомври тази година.
Предстои и създаването на нов коледен спектакъл, който ще бъде дело на актьора от Русенския куклен театър Димитър Пишев. За него това ще бъде дебют като режисьор. 
Проблемите на куклените театри у нас
Хараланова коментира, че не са малко и проблемите на куклените театри у нас. Сред тях е недостатъчното финансиране. 
„Заплащането в театрите винаги е било недостойно. Искрено се надявам да дойдат по-добри времена. Актьорите не спират да творят в много тежки условия и безпаричие. Един творец трябва да бъде абсолютно спокоен, за да твори, за да е отдаден на работата си. Не е редно някак си да мисли за покриването на елементарните си нужди, за битовизмите“, обяснява Хараланова. 
Тя допълва, че проблемът не е в това, че няма публика. 
„Публика имаме, но инфлацията изяжда приходите. Това е всеобщ проблем. Нашият театър се справя, но трябва да мислим глобално - въобще за културата в България, която трябва да бъде припозната. Защото всички знаем какво се случва на една нация без култура“, казва Теменуга Хараланова.