Тридневен национален семинар на тема „Мотивиране на деца, родители и учители за по-добро качество на образованието“ бе открит в зала „Европа“ на Доходното здание. Организатор е Сдружението на директорите в средното образование в Република България /СДСОРБ/, на чиято покана откликнаха над 100 ръководители на училища и детски градини от цялата страна.  
„С усилията на екипа ни във всяка детска градина в общината се въведоха иновативни образователни методи и облачни технологии. В училищата осигурихме обучението на педагозите и предоставянето на напълно безплатни курсове по кодиране от 3 клас“, посочи при откриването на обучението кметът на Русе Пенчо Милков.
„Искането на Синдиката на българските учители е 1,3 млрд. лв. по-голям бюджет през 2023 г. спрямо този от 2022-ра“, обяви председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева. 
По-рано беше сключен нов колективен трудов договор беше сключен между Община Русе и Синдиката на българските учители. На подписването присъстваха председателят на СБУ Янка Такева, председателят на СДСОРБ Асен Александров, областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ в Русе Боянка Димитрова и председателят на ОбКС на СБУ в Русе Пламен Атанасов. Реалното повишение на учителските заплати се очаква след приемането на държавния бюджет, но пък ще бъде начислявано от 1 януари тази година.