Над 200 лева за по-малко от 15 минути бяха събрани при откриването на благотворителния базар на мартеници в Ценово, организиран от местни ученици в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Продажбите ще продължат до края на седмицата и събраните средства ще бъдат преведени по специалната сметка на БЧК.
„В благотворителната кампания се включиха всички ученици от първи до седми клас. Децата с голям ентусиазъм приеха инициативата. Заедно с преподавателите за броени дни бяха изработени повече от 200 мартеници. Всеки искаше да докаже своята съпричастност към хората, пострадали от незапомнения земен трус“, каза директорката на ОУ „Христо Ботев“ Камелия Леонова.
Предлагат различни червено-бели символи на пролетта. За първи път по-големи ученици са изработили украшения, като са използвали истинска вълна. Герои на мартеници станаха и любими анимационни филми, а нотка екзотика внесе опитът дървени лъжици и вилици да бъдат украсени като мартеници.
Мартеници, които останат непродадени, ще бъдат предоставени в навечерието на Баба Марта на домашния социален патронаж за самотно живеещи хора в общината.
Подобна благотворителна продажба на мартеници ще организиран и учениците в Долна Студена.