12 000 лева обезщетение ще трябва да плати Община Русе на пострадала пешеходка, която паднала на увредена тротоарна настилка. Решението на Окръжния съд в крайдунавския град е потвърдено от по-горната инстанция и е влязло в законна сила. Това съобщи пиарът на Съдебната палата Светлана Енчева. 
Случаят е от август 2018 година. 51-годишната жена вървяла със своя приятелка по тротоара на ул. „Плиска“ в Русе, когато попаднала на участък с неравен и неукрепен асфалт, раздробен на парчета.  

Стъпвайки върху него, той поддал, в резултат на което Н. П. паднала и си счупила лявата ръка. Поставен й бил гипс, като се наложило да ползва болничен повече от пет месеца. За понесените болки и страдания тя предявила иск пред съда за обезщетение в размер на 26 000 лева. 
Русенският Окръжен съд счел, че съгласно Закона за пътищата поддържането на тротоарите като част от уличната пътна мрежа се организира от съответната община и тя в случая носи отговорност. При определяне размера на обезщетението магистратите отчели интензивните болки и страдания, дългият възстановителен период от 150 дни и активната работоспособна възраст на пострадалата, но и липсата на сериозни последици за психиката й лечението й без оперативна интервенция. Поради това осъдил Община Русе да плати на Н. П. обезщетение в размер на 12 000 лева плюс разноските по делото.
Жената обжалвала това решение. Тя поискала то да бъде отменено и да й бъдат присъдени още 10 000 лева. Второинстанционният съд потвърдил решението на Окръжния съд, че предявеният иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди е основателен и доказан до размера от 12 000 лева.