Пловдив подготвя своя гребен канал за старт на Световното първенство за мъже и жени до 23 години, където се очаква да се включат 1200 състезатели. Първите гонки започват на 19 юли, а финалите са на 23 юли 2023 година. Патрон на шампионата е еврокомисар Мария Габриел.
„Интересът към това най-голямо състезание за годината е огромен. До днес са заявили участие 19 отбора с 826 състезатели. Очакванията ни са в първенството да се включат над 1200 състезатели от 50 държави“, коментира Иван Попов -  председател на Организационния комитет на Световното първенство.
Първата заявка за Световно първенство е направена още през март 2022 г. от Австралия, която пристига с 80 гребци. Германският отбор, който също е потвърдил участие, ще дойде със 107 гребци. САЩ  идва с 91 състезатели, а Китай с 39.  Първите отбори ще пристигнат в началото на юли тази година.
Общият брой на лодките, които ще се настанят на гребната база ще достигне 200.
„За това световно първенство ще са необходими само някои „козметични“ дейности по поддръжката. На база опита, който имаме, можем да кажем, че сме готови с организацията. Очаква ни ремонт на баните и съблекалните за състезателите, за да ги приведем във вид, какъвто изисква Международната федерация по гребане. Изискването е те да служат на състезателите безконтактно,“ каза още Иван Попов.
Окончателният избор на националния ни отбор ще се направи към края на месец май, обяви старши треньорът Румяна Нейкова.
„Състезанието пред родна публика носи на български гребци особен стимул и особена тръпка“, каза Нейкова и съжали, че не е имала възможност да гребе у нас на голямо първенство.
До момента със сигурност се знае, че ще имаме мъжки скиф и двойка без кърмчия. Световният и европейски шампион Емил Нейков е сред фаворитите в мъжкия скиф, а на двойката без кърмчия ще гребат Цветомир Маринов и Иван Янкулов.