Ивалинка Цанкова е най-предпочитана за водач на листата на БСП в Русенския избирателен район на вота на 2 април. Това е обобщението от провелата се вчера областна конференция на социалистите. Решението по устав се взема от националното ръководство. Ако се спази установената от много кампании традиция, водачът да не е местен човек, Ивалинка Цанкова ще премине на втора позиция, на която беше в предишните парламентарни избори на 2 октомври. 
Ивалинка Цанкова е инженер агроном. Част от от общинската организация на БСП в Иваново, но е много добре позната и се ползва с добро име в цялата област - и заради последователната си работа за БСП, и заради личните си качества.
След нея областната организация предлага да се наредят Биляна Кирова и Асен Ласонин. Четвъртото място е за Емил Божков, предложен от община Ценово. Пълният състав на листата ще бъде огласен при регистрирането й.
Гост беше Георги Свиленски и отговори на много въпроси, но всичко беше много спокойно, конфронтация нямаше, каза участник в конференцията.
Опасенията за евентуален конфликт вероятно са били подхранени от несъгласието с изключването на четиринадесетте членове на БСП и с начина на водене и провеждане на партийния конгрес на 11 февруари, изразено с политическа декларация от организацията на БСП в Русе по време на проведената в неделя общинска конференция. В документа се посочва още, че е необходимо смяна на ръководството на партията.
Не е страшно в партията да има различни мнения, важното е да се изслушваме, да се чуваме и да се обединим зад общата кауза - постигане на добри изборни резултати, коментира декларацията областният председател на БСП Тодор Йорданов.
Форумът в неделя, на който гостува служебният министър на правосъдието и русенски депутат от БСП в четири парламента Крум Зарков, излъчи с тайно гласуване 13 кандидати за депутати на изборите на 2 април.
Специална точка беше приемане на оценка за работата на кмета на община Русе Пенчо Милков от началото на мандата му през 2019 година. 
След дебат с множество въпроси от делегатите и отговори от страна кмета Пенчо Милков получи много добра оценка. Работата му беше определена като успешна в много направления като обезпечаване на общината със собствена техника за малки ремонти, развиване на социални услуги, благоустрояване на междублокови пространства и други, съобщиха от БСП.