„Война е. И то жестока война. Преди 145 години от лапите на една империя се изтръгва един млад народ, който всъщност утвърждава себе си. И това, което ние наричаме свобода, всъщност е една голяма възможност за промяна, която всички ние, русенци, реализираме след този ден. Наистина свободата идва за русенци и те успяват да покажат на себе си, на света, на всички в България и в Европа, че са можещи хора, които ще гледат първи кино, ще ядат торта „Гараш“, ще пътешестват с влак и с параход. Всъщност показват себе си такива, каквито ги познаваме и днес“. Това каза в речта си на тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на Русе. Церемонията се проведе в Пантеона на възрожденците. Началото на празника бе поставено с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
„20-и февруари е светъл празник. Преди този ден, по времето на турското робство, русенци са били хора със свободна душа и всичко ново от Европа българите не трябва да забравят, че е влязло през Русе. Нека помним уроците на миналото за единение и чест. Да ги предадем на децата си, за да израснат с вдъхновение от родното. Да помнят силата на „Първите неща“ и да градят бъдещето на Русе“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.
„Повече от 300 години сме се запазили като българи. Българският дух е изключително силен, нашата нация е древна - нещо вродено имаме, за да държим на тази народност“, каза депутатът от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.
„Днес освен да изразим своята благодарност ние сме длъжни да потърсим онези ценности, които бяха водещи за хората, които възродиха силата и достойнството на нашия град“, коментира областният управител Анатоли Станев.
Участниците в празника бяха посрещнати от маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и представители на дружество „Традиция“ в четнически униформи, а в Пантеона беше строен Младежкият гвардейски отряд. Сред гостите бяха председателят на българска общност „Братство“ в Румъния Лука Велчов и представители на българската общност в северната ни съседка.
Русенският митрополит Наум, Главиницкият епископ Макарий и свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода, след което бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън.