Един от най-обещаващите и награждавани режисьори в Румъния - Думитру Акриш, поставя за пръв път в България на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“. На 9 и 10 март в Голямата зала в Доходното здание ще бъде представена премиерата „Изчезващи“ по пиесата „Disparitii“ на румънския драматург Елизе Вилк.
Заелият с с предизвикателството за целия творчески колектив Думитру Акриш учи в Университета за театрално изкуство „ГИТИС“ (Москва) в класа на Леонид Хейфец от 2012 до 2017 година. След завършването си в Румъния се утвърждава като един от най-обещаващите и театрални режисьори от младото поколение. Поставял е автори като Чехов, Шекспир, Солженицин, Горки, Ердман, Островски, Достоевски, Брехт, Гьоте, Шилер и др. Има четири номинации за Националната театрална награда „Златна маска“. Със спектаклите си участва в множество международни фестивали, сред които Театралният фестивал в Авиньон, Единбургският фестивал и други. Последната му премиера е „Вишнева градина“ в Националния театър в Сибиу.
Под режисурата на Думитру Акриш ще играят русенските актьори Венцислав Петков, Дона Вълова, Евгения Явашева, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Кристиана Ценкова, Ивана Керанова и Тодор Лазаров.