Разликата между заплатите на заетите в обществения и частния сектор в Русе и областта се увеличава драстично в края на 2022 г. и вече е почти 500 лева, показват данните на Териториално статистическо бюро „Север“. За периода октомври - декември 2022 г. хората на държавна работа са получили средно по 1903 лв., а тези от частния сектор - по 1409 лв.          

В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта нараства с 223 лв., а в частния - с едва 62 лв. 
Ножицата между възнагражденията в частния и обществения сектор започна обикновено расте в периоди на висока инфлация. Такава наблюдавахме през 2021 г., когато за да маскират срива на реалната икономика централните банки по света напечатаха 20 трилиона долара. През миналата година цените пак се надуха, този път заради войната и енергийната криза. Инфлация увеличава приходите в бюджета, така че има повече пари за лекари, учители, полицаи и всички останали, чакащи заплата от държавата. Те получават увеличенията първи, а частния сектор ги догонва, но все не може да ги стигне.
В края на 2022 г. средната брутна работна заплата преди удръжките в област Русе достига 1519 лева. Спрямо предходното тримесечие тя се увеличава с 99 лв., а за цялата минала година - със 193 лева. 
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение получават наетите в икономически дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2189 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - 2161 лв. и „Образование“ - 2017 лв. Най-ниско платени са били наетите лица работещи в икономическа дейност „Финансови и застрахователни дейности“, „Административни и спомагателни дейности“ - 879 лв. и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 916 лв.